Wat te doen als u uw RDW vrijwaringsbewijs kwijt bent?

RDW vrijwaringsbewijs kwijt

Als u uw auto verkoopt, krijgt u bij het overschrijven van het kenteken altijd een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is een document dat laat zien dat de auto van eigenaar is gewisseld. Hiermee kunt u aantonen dat het kenteken niet meer op uw naam staat en dat u dus niet meer aansprakelijk bent voor de verplichtingen van een kentekenhouder, zoals de APK, wegenbelasting en een autoverzekering. Bent u het vrijwaringsbewijs kwijt? Dan kunt u bij de RDW een uittreksel aanvragen. Op Diks.nl leest u hoe dit precies werkt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe een nieuw vrijwaringsbewijs aanvragen?

U kunt op twee manieren een uittreksel aanvragen: online of schriftelijk. Als u als nabestaande een vrijwaringsbewijs moet aanvragen kan dit alleen schriftelijk. Vraagt u het uittreksel schriftelijk aan? Houd er dan wel rekening mee dat er een verwerkingstijd is van 9 werkdagen. Als u het uittreksel online aanvraagt, heeft u direct toegang tot uw gegevens.

Online

Wilt u het uittreksel online aanvragen? Dan kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Ga op de website van de RDW naar Overzicht van voertuigen op naam tot 9 jaar terug
 2. Log in met uw DigiD-gegevens
 3. Betaal de kosten van €4,50 via IDEAL
 4. Vervolgens ontvangt u het uittreksel in Pdf-formaat. U kunt het overzicht downloaden en zelf opslaan en printen. U heeft 40 dagen om dit te doen, daarna is het bestand niet meer beschikbaar

Schriftelijk

U kunt er ook voor kiezen om het uittreksel schriftelijk op te vragen. In dat geval kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Mail uw verzoek om een uittreksel naar iv@rdw.nl. In dit verzoek vermeldt u uw BSN-nummer, naam, adres, woonplaats, geboortedatum, de datum van uw betaling en het rekeningnummer waarmee u betaald heeft.
 2. Stuurt u dit verzoek als nabestaande? Dan moet u ook een verklaring van erfrecht meesturen. Die kunt u alleen krijgen als de verdeling van de erfenis via een notaris wordt geregeld. Als u geen verklaring van erfrecht kunt krijgen, volstaat een (uitgebreid) uittreksel uit de Basisregistratie Personen.
 3. U maakt het bedrag van €4,50 over op rekeningnummer 47 72 63 054 – IBAN NL76ABNA0477263054 ten name van de RDW in Veendam. Bij de betaling vermeldt u de volgende punten:
 • Uw naam, adres en woonplaats
 • Waar het omgaat, in dit geval een ‘overzicht voertuigen tot 9 jaar terug’
 • De datum van uw brief of e-mail
 1. Zodra de RDW uw aanvraag en betaling hebben ontvangen, krijgt u binnen 9 werkdagen de gegevens per post opgestuurd.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!