Vrijwaringsbewijs

Een vrijwaringsbewijs is een document waarmee u kunt aantonen dat het kenteken van een verkocht voertuig niet meer op uw naam staat.
U ontvangt dit bewijs bij verkoop van het voertuig.Vrijwaringsbewijs

Zolang de tenaamstelling van een kenteken niet is overgeschreven op een nieuwe eigenaar, blijft de verkoper aansprakelijk voor de autoverzekering, de wegenbelasting, de APK en eventuele bekeuringen. Het is dus belangrijk om er bij verkoop ALTIJD voor te zorgen dat u het vrijwaringsbewijs ontvangt. Het komt te vaak voor dat de kopende partij aangeeft dit later op te sturen. Dit gebeurt echter niet altijd, waardoor de oude eigenaar denkt het voertuig verkocht te hebben terwijl deze nog gewoon op zijn naam staat met alle verplichtingen en gevolgen van dien.

Kenteken overschrijven

Wanneer u een kenteken wilt overschrijven, dan kan dit bij diverse postkantoren in Nederland. Niet elk PostNL-postkantoor mag ook een kentekenregistratie uitvoeren. Check daarom op de site van PostNL welke kantoren bij u in de buurt ook een kentekenregistratie mogen uitvoeren. U dient hiervoor altijd de volgende zaken mee te nemen:

  • Een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs)
  • Het tenaamstellingsbewijs (Deel I B) en het overschrijvingsbewijs

of

  • Een geldig legitimatiebewijs (Nederlands paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs)
  • Het kentekenbewijs (kentekencard) en de tenaamstellingscode

Als de verkoper van het voertuig (een deel van) het kentekenbewijs en/of de tenaamstellingscode kwijt is dan moet er voordat het voertuig verkocht kan worden, eerst een vervangend kentekenbewijs aangevraagd worden bij de RDW.

Bij verkoop is de verkopende partij verplicht het deel I B en het deel II van het kentekenbewijs over te dragen aan diegene die eigenaar van het voertuig is geworden. De verkopende partij is ook verplicht het deel I A van het kentekenbewijs bij zich te houden totdat de kopende partij het vrijwaringsbewijs EN het oude deel I B heeft teruggegeven. Is dit gebeurd, dan mag men het kenteken deel I A aan de koper geven.

Voorwaarden voor overschrijven

  • Het kenteken dient u zelf op uw naam of bedrijfsnaam te laten overschrijven.
  • U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer op uw naam wilt overschrijven).
  • U woont in Nederland en bent ingeschreven bij de gemeente.

Kosten vrijwaringsbewijs

Aan het overschrijven van het kenteken zijn kosten verbonden. Voor het overschrijven van het kenteken betaalt u €10,10.
Als u een voertuig koopt dat geschorst is, wordt bij de overschrijving op uw naam de schorsing automatisch beëindigd.

Opzeggen verzekering na vrijwaring

Als u het kenteken van uw voertuig heeft laten overschrijven, kunt u de verzekering opzeggen. De verzekeringsmaatschappij krijgt niet automatisch een bericht dat uw voertuig niet meer in uw bezit is. U moet zelf uw verzekeraar of tussenpersoon op de hoogte stellen dat het voertuig is verkocht. Hierdoor dient u zelf de autoverzekering, scooterverzekering of verzekering voor het desbetreffende voertuig op te zeggen.

Na het overschrijven van het kenteken bent u voor de Belastingdienst geen eigenaar meer en hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 212 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.6% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!