Wanneer is het afsluiten van een autoverzekering verplicht?

Op de eigenaar van een auto rust de plicht om het voertuig minimaal tegen wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Maar hoe zit het als u niet met de auto op de openbare weg komt? Is de autoverzekering dan verplicht? Of kunt u de auto in dat geval onverzekerd laten. Wat zijn de gevolgen van het onverzekerd laten?

De controle op het wel of niet verzekerd zijn van een auto is eenvoudig. Eerst wordt een kenteken geregistreerd op uw naam bij het overschrijven van de auto op uw naam. Op de dag van registratie moet er ook een melding van een autoverzekeraar komen. Uit deze registratie van de verzekeraar blijkt dat de auto verzekerd is tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Komt deze melding niet binnen? Dan is een eenvoudige conclusie dat de auto niet verzekerd is. Door de registratie op naam is ook gelijk duidelijk wie in overtreding is, namelijk diegene op wiens naam de auto staat.

Auto tijdelijk niet in gebruik

U koopt bijvoorbeeld een opknapper waar u eerst een paar maanden aan klust voordat de auto de weg op kan. De auto komt dus niet de openbare weg op. U krijgt de auto op naam, dus ontstaat er wel een verzekeringsplicht. U kunt onder de verzekeringsplicht uit komen door het kenteken tijdelijk te schorsen. Tijdelijk krijgt u ontheffing voor de verzekeringsplicht. Maar let op! De schorsing geldt maar voor een periode van maximaal één jaar. Daarna ontstaat de verplichting voor de WA-verzekering weer. Schorsing kunt u online aanvragen op de website van de RDW. Na één jaar kunt u de schorsing verlengen, maar daar moet u dus wel weer actie voor ondernemen.

Wat als de regelmatige bestuurder een ander is?

Diegene die de auto op naam heeft is niet altijd de regelmatige bestuurder. Voor samenwonende partners is dat geen probleem. Het maakt in dat geval niet uit wie de regelmatige bestuurder is van de auto. In andere gevallen maakt het wel uit wie de regelmatige bestuurder van de auto is. De premie voor de autoverzekering wordt namelijk afgestemd op de regelmatige bestuurder. Jonge bestuurders tot 24 jaar oud betalen een hogere premie voor de autoverzekering. Als de ouders een auto kopen en de zoon of dochter is de regelmatige bestuurder, dan gaat de verzekeraar voor de premie uit van de leeftijd en de schadevrije jaren van de zoon of dochter. Maar de verzekeringsplicht blijft bij de ouders, omdat zij de zogenaamde kentekenhouders zijn.

Wat als u het verzekeren van de auto vergeet?

U koopt een andere auto, maar u vergeet het verzekeren van de auto. Dat is een probleem. U kunt een boete krijgen van €609 voor het onverzekerd rijden. De financiële schade kan nog veel hoger uitvallen. Veroorzaakt u een ongeval? Dan draagt u de schade van de tegenpartij en van uzelf. Het afsluiten van een autoverzekering is verplicht, en dat is natuurlijk niet zonder reden.

Klanten over een autoverzekering

logo klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 220 reviews
Chris
Goed
Aart Roelofs
Prima geholpen en lekker snel
Annelies
Snelle service en aardige medewerkers.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!