Wanneer val je terug in schadevrije jaren?

Door schadevrij te rijden, krijgt u korting op verzekeringen voor motorrijtuigen.
Dit geldt niet alleen voor een autoverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor een terugval-schadevrije-jarenmotorverzekering.

Ieder jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Claimt u een schade, dan betekent dit een terugval in uw schadevrije jaren. Toch is er nog veel onduidelijk over schadevrije jaren en wellicht heeft u zelf ook een van de volgende vragen. Wanneer verlies ik schadevrije jaren? Hoeveel schadevrije jaren raak ik kwijt bij het claimen van een schade? Is dit bij alle verzekeraars gelijk?

Terugval schadevrije jaren bij alle verzekeraars gelijk

Sinds 1 januari 2016 is er een nieuwe regeling ingevoerd die ervoor zorgt dat de terugval in schadevrije jaren bij alle verzekeraars hetzelfde is. In het verleden was nooit helemaal duidelijk hoeveel schadevrije jaren u verloor bij een schade, omdat dit per verzekeraar verschillend was. Hierdoor kostte het claimen van dezelfde schade u bij de ene verzekeraar 5 schadevrije jaren en bij de andere verzekeraar maar 3. Er is daarom door het Verbond van Verzekeraars een standaardtabel gemaakt voor de terugval bij schade. Alle verzekeraars moeten, vanaf 2016, verplicht deze tabel gebruiken om de terugval in schadevrije jaren te berekenen.

Met deze nieuwe regeling valt iedereen die een schade claimt 5 schadevrije jaren terug. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Het hoogste aantal schadevrije jaren dat u kunt hebben is 99 en het minste aantal is min 5.

Hoeveel korting u op de premie van uw autoverzekering krijgt of verliest, blijft wel verschillend per verzekeraar. Verzekeraars gebruiken, naast de verplichte tabel voor schadevrije jaren een aparte tabel om uw korting te berekenen. Dit is de zogenaamde bonus malus ladder. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling. Daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars. De bonus malus regeling van uw verzekeraar kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Wanneer raakt u uw schadevrije jaren kwijt?

U raakt schadevrije jaren kwijt door een schade te claimen bij uw verzekeraar. Dit hoeft niet altijd een schade aan uw eigen auto te zijn. Als u verantwoordelijk bent voor een schade aan een andere partij, kost dat u schadevrije jaren. Daarnaast kunt u ook schadevrije jaren kwijtraken door het claimen van schades die niet door u zijn veroorzaakt. Hierbij kunt u denken aan schades waarvan de dader niet bekend is, zoals parkeerschade of vandalisme.

Er zijn een aantal schades waarbij u geen schadevrije jaren kwijtraakt. Claims die vallen onder de dekkingen van beperkt casco kosten u geen jaren. Dit is onder andere het geval bij diefstal van de auto, ruit-, storm-, brand- en hagelschade.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet