Hoe kan ik mijn tenaamstellingscode controleren?

Voor het overschrijven, slopen, uitvoeren, inruilen of schorsen van uw auto heeft u een tenaamstellingscode nodig. Bovendien moet het een geldige combinatie van kentekenbewijs en tenaamstellingscode zijn. Twijfelt u of u wel de goede tenaamstellingscode bij de kentekencard heeft, of misschien andersom? Dat kunt u de combinatie van de kentekencard (het documentnummer) en de tenaamstellingscode controleren. Op Diks.nl leest u hoe u dit precies doet.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat moet ik doen als de combinatie niet klopt?

Als de combinatie van de kentekencard en tenaamstellingscode niet geldig is, kunt u apart controleren of het kentekenbewijs geldig is. Hiervoor kunt u het documentnummer invoeren op de website van de RDW. Als blijkt dat deze niet geldig is, kunt u een tijdelijk documentnummer of een vervangend kentekenbewijs aanvragen.

Als blijkt dat de tenaamstellingscode niet klopt, kunt u een nieuwe code aanvragen. Voor het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode gaat u naar “Tenaamstellingscode auto kwijt” op de website van de RDW. Hier kunt u inloggen met uw DigiD. Vervolgens selecteert u het voertuig waarvoor u een nieuwe code wilt aanvragen. De kosten voor een nieuwe code bedragen €1,-, dit kunt u betalen via iDeal. Vervolgens ontvangt u direct een e-mail van de RDW met daarin een link naar uw nieuwe tenaamstellingscode. Download deze direct en sla hem goed op. De link naar de code blijft 40 dagen bereikbaar.

Als u de auto aan wilt melden voor de sloop kunt u een demontagecode aanvragen.

Tenaamstellingscode kwijt: wat nu?

Bent u de brief met het tweede deel van de tenaamstellingscode kwijt? Of komt u er pas bij het overschrijven of schorsen van de auto achter dat u de code niet meer kan vinden? Geen probleem. Als u de tenaamstellingscode kwijt bent, kunt u nieuwe aanvragen via de RDW. U bent niet de enige die de tenaamstellingscode kwijtraakt: volgens de RDW worden er ieder jaar ongeveer 200.000 nieuwe tenaamstellingscodes aangevraagd. Als een voertuig van eigenaar wisselt, raakt de tenaamstellingcode ook regelmatig kwijt. Dit is vooral vervelend als u net op het punt stond om de auto over te schrijven. Gelukkig kunt u direct een nieuwe tenaamstellingscode downloaden als u inlogt met uw DigiD.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!