Wat is een tenaamstellingscode precies?

Vroeger had je het overschrijvingsbewijs (deel II of kopie deel III). Dit bestaat echter niet meer. Tegenwoordig hoort bij een kentekencard een unieke code van 9 cijfers: dit noemen we de tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode heeft u nodig als u het voertuig op naam van een andere eigenaar overschrijft, als u een schorsing van het kenteken aanvraagt, als u het kenteken laat opheffen bij het kentekenloket of als u het voertuig laat slopen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Waarom is de tenaamstellingscode belangrijk?

Als u tevreden bent met uw auto en u hem gewoon gebruikt, hoeft u de tenaamstellingscode niet bij de hand te hebben. Er zijn echter een aantal situaties waarin u de tenaamstellingcode nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld als u de auto gaat:

  • Verkopen
  • Slopen
  • Schorsen
  • Inruilen
  • Uitvoeren

Als u de auto verkoopt en het kenteken overschrijft op naam van een andere eigenaar moet u met de tenaamstellingscode aantonen dat u inderdaad de eigenaar bent van de auto. Zonder tenaamstellingscode kunt u de auto dus niet overschrijven.

Veelgestelde vragen over de tenaamstellingscode

Wat is het verschil tussen de meldcode en de tenaamstellingscode?

De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heeft u nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heeft u nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Wij leggen u hier verder uit wat het verschil is tussen de meldcode en de tenaamstellingscode.

Met spoed een nieuwe tenaamstellingscode nodig: wat moet ik doen?

Gaat u uw auto verkopen of heeft u hem misschien al verkocht? Dan heeft u de tenaamstellingscode nodig om de auto op naam van de nieuwe eigenaar over te schrijven. Als de auto al verkocht is, wilt u de auto natuurlijk zo snel mogelijk overschrijven. Dan is het vervelend als u de tenaamstellingscode niet kunt vinden. Bovendien vindt de koper het misschien vervelend om te moeten wachten. Gelukkig duurt het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode niet lang. Lees hier hoe u met spoed een nieuwe tenaamstellingscode kunt aanvragen.

Wat moet ik doen als ik mijn tenaamstellingscode kwijt ben?

Het komt regelmatig voor dat (een deel van) de tenaamstellingscode toch kwijtraakt. Volgens de RDW worden er ieder jaar zo’n 200.000 nieuwe tenaamstellingscodes aangevraagd. Men verliest het tenaamstellingsbewijs of de brief met het tweede deel van de code raakt kwijt. Soms komt men hier pas achter op het moment dat ze de auto willen overschrijven of schorsen. Ook als het voertuig van eigenaar van eigenaar wisselt, raakt de code nogal eens kwijt. Gelukkig kunt u bij de RDW een nieuwe code aanvragen. Vroeger vroeg u een nieuwe code aan en stuurde de RDW deze vervolgens per post op. Dit kon, afhankelijk van de post, enkele dagen duren. Tegenwoordig kunt u de nieuwe tenaamstellingscode direct downloaden als u inlogt met DigiD.

Hoe een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?

Het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode gaat via de website van de RDW. U kunt bij het aanvragen de volgende stappen volgen.

  1. Ga naar ‘Tenaamstellingscode auto kwijt’ en log in via de knop ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’
  2. Log in met uw DigiD.
  3. Betaal de kosten van €1,- met iDeal
  4. Vervolgens krijgt u twee e-mails van de RDW. In de tweede mail staat de link naar uw nieuwe tenaamstellingscode

De nieuwe tenaamstellingscode blijft 40 dagen staan. Download hem daarom direct en sla hem goed op.  Zodra u uw nieuwe tenaamstellingscode heeft is de oude code niet meer geldig.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!