Speciale autoverzekering voor vrouwen: mogen verzekeraars hierop inspelen?

Mogen verzekeraars een speciale autoverzekering voor vrouwen aanbieden omdat zij veiliger rijden? Eigenlijk maakt het antwoord niet uit. Verzekeraars mogen namelijk geen onderscheid maken in de hoogte van de premie gebaseerd op het geslacht, en dat doen ze ook niet. Er zijn speciale autoverzekeringen voor vrouwen, maar ook mannen kunnen deze verzekeringen afsluiten. En tegen dezelfde premie.

Statistisch is aangetoond dat vrouwen veiliger autorijden. Maar ze veroorzaken wel vaker een autoschade. In euro’s uitgedrukt is de schadelast van mannen hoger. Verzekeraars zijn onder de streep dus meer kwijt aan schades door mannen. Dit zijn gegevens waar verzekeraars niets mee kunnen, want een premieonderscheid op geslacht is niet toegestaan vanuit Brussel. Er mag bijvoorbeeld wel onderscheid gemaakt worden op waar je woont en op leeftijd.

Vraag naar speciale autoverzekeringen voor vrouwen

Onna Onna en Zijrijdtbeter.nl zijn twee verzekeraars die zich met de autoverzekering richten op de vrouwelijke automobilist. Zij maken hun autoverzekeringen interessant voor deze doelgroep door de verzekeringen af te stemmen op de wensen van vrouwen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verzekeren van een gestolen handtas uit de auto en het gratis laten vervangen van lampjes en het controleren van de bandenspanning. De autoverzekeringen suggereren premievoordeel voor vrouwen, maar het voordeel zit maar in de bijkomende dekkingen. De bijkomende dekkingen zijn voor sommige vrouwen interessant, anderen zullen het eerder denigrerend vinden. Inmiddels zijn Onna Onna en Zijrijdtbeter.nl gestopt.

Na 1 maand maar 2% van de MMBS geregistreerd, landbouwvoertuigen op schema

Kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) Sinds het invoeren van de...

Lees meer

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

47 procent wantrouwt andere weggebruikers Hoewel de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld...

Lees meer
auto financieren particulier

5 Tips om als particulier een auto te financieren

Een auto kopen is in de meeste gevallen geen kleine uitgave. Als u de...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!