Kan ik mijn autoverzekering schorsen?

Als u een auto heeft maar u gebruikt deze om de een of andere reden een tijdje niet, kunt u uw autoverzekering tijdelijk stopzetten. Dit noemen we in verzekeringstermen schorsen. U betaalt tijdelijk ook geen premie. Op deze pagina leggen we u uit waar u op moet letten als u uw autoverzekering wilt schorsen.

Waarom u autoverzekering schorsen?

Stel u heeft een auto die u een tijd lang niet gebruikt door bijvoorbeeld een langdurige reparatie, of doordat het een oldtimer is, dan kunt u het kenteken schorsen. Dit houdt in dat de WA-verzekering tijdelijk wordt stopgezet. Daarnaast zet u ook de motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stop.

Er is nog een andere reden wanneer het schorsen van uw autoverzekering interessant kan zijn. Bijvoorbeeld als u uw auto heeft verkocht en u heeft direct nog geen nieuwe auto. U kunt dan de autoverzekering opzeggen, maar dan kunt u de korting op uw premie verliezen. In dit geval kunt u uw autoverzekering tijdelijk stopzetten (schorsen) om zo de korting te behouden. Wanneer u weer een nieuwe auto heeft, kunt u de verzekering weer activeren. Bijkomend voordeel is ook dat de schadevrije jaren 3 jaar geldig blijven. Indien u uw autoverzekering opzegt, is dit maar één jaar.

Wat heb ik nodig om mijn autoverzekering te schorsen?

Het schorsen van een voertuig kunt u zowel online via de RDW regelen als bij een PostNL-postkantoor. Wat u nodig heeft, zijn een legitimatiebewijs, een overschrijvingsbewijs van de auto en een tenaamstellingsbewijs. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Het schorsingsbedrag hangt af van de leeftijd van de auto. Voor een personenauto met een gewicht tot 3500 kilo die ouder is dan 15 jaar betaalt u €24,10 per jaar. Voor een auto jonger dan 15 jaar betaalt u €73,10 per jaar. Na een jaar vervalt de schorsing automatisch. U kunt een schorsing bij een PostNL-postkantoor of bij de RDW het hele jaar door opheffen. D

De schorsing van de APK verplichting en Motorrijtuigenbelasting gaat automatisch via de RDW. Voor het schorsen van uw autoverzekering, neemt u contact op met uw verzekeraar. Voeg hierbij een kopie van het schorsingsbewijs toe dat u van de RDW hebt gekregen of het vrijwaringsbewijs. Zodra het kenteken op geschorst staat, is er geen verplichting om het voertuig te verzekeren. Er hoeft ook geen wegenbelasting te worden betaald en er is ook geen APK-plicht. Op moment dat u het voertuig weer wilt gebruiken, dan kunt u de verzekering weer activeren.

Wat zijn de voorwaarden om mijn autoverzekering tijdelijk te schorsen?

Er zijn een aantal voorwaarden bij het schorsen van uw autoverzekering:

  • Eerst bij RDW schorsen: uw voertuig dient eerst bij het RDW te worden geschorst, vóór u de autoverzekering schorst.
  • Schorsing maximaal 12 maanden: na deze periode moet u zelf de schorsing verlengen anders riskeert u een boete.
  • Voertuig op eigen terrein: uw voertuig dient tijdens de periode van schorsing op eigen terrein te staan in bijvoorbeeld de garage of onder een carport.

Lees ook:

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering

  • Weet ik niet