Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren maken een autoverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op korting op de premie. Door een autoverzekering op uw naam te zetten bouwt u schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de autoverzekering, geeft u recht op één schadevrij jaar. Door het claimen van schade verliest u juist weer schadevrije jaren. Wat moet u verder weten over de schadevrije jaren van uw auto?

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

U krijgt geen royementsblad meer nadat u uw autoverzekering heeft geroyeerd. Op een royementsblad stond het aantal opgebouwde schadevrije jaren die u tijdens de looptijd van de verzekering had opgebouwd. De verzekeraar geeft geen royementsverklaring, omdat deze gegevens rechtstreeks in Roy-data worden geplaatst.

Vervallen schadevrije jaren

Wanneer schadevrije jaren niet meer gekoppeld zijn aan een autoverzekering zijn ze beperkt geldig. Deze schadevrije jaren waren in het verleden maar één jaar geldig. Dit bleek een onredelijk korte termijn te zijn. Bij de meeste verzekeraars zijn daarom de niet aan een verzekering gekoppelde schadevrije jaren nu drie jaar geldig. Worden ze binnen deze drie jaar niet gekoppeld aan een verzekering dan vervallen schadevrije jaren.

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn dus niet onbeperkt geldig, maar vervallen wanneer u een verzekering opzegt en binnen drie jaar geen verzekering afsluit waarbij u de schadevrije jaren gebruikt. U kunt daarnaast de autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. Het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering wordt ook wel opschorten genoemd. U onderbreekt als het ware de autoverzekering zonder deze te beëindigen. Op deze manier zullen uw schadevrije jaren ook drie jaar geldig blijven. Dit kan een goede optie zijn wanneer u niet zeker weet hoe lang u zonder auto zit.

Hoe verliest u schadevrije jaren?

Tijdens een lopende autoverzekering zullen uw schadevrije jaren niet vervallen. Wat wel kan gebeuren is dat u schadevrije jaren verliest. Door te claimen op uw autoverzekering, verliest u schadevrije jaren. Eén schade kan u vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

Lees ook:

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

De nadelen van private lease

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 287 reviews
A Honoré
Goed
Han van der Woude
snel en accuraat verwerken met hulp van assistent online.
Perry
Autoverzekering snel en vakkundig geregeld.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!