Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren maken een autoverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op korting op de premie. Door een autoverzekering op uw naam te zetten bouwt u schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de autoverzekering, geeft u recht op één schadevrij jaar. Door het claimen van schade verliest u juist weer schadevrije jaren. Wat moet u verder weten over de schadevrije jaren van uw auto?

Roy-data

Uw opgebouwde schadevrije jaren zijn gekoppeld aan de autoverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen de opgebouwde schadevrije jaren vrij. Wanneer u na 1 september 2007 een autoverzekering heeft afgesloten, dan vindt u al uw opgebouwde schadevrije jaren terug in Roy-data. Schadevrije jaren worden door de verzekeraar vastgelegd in Roy-data. Roy-data is een centrale database waarin verzekeraars kunnen kijken om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Daarnaast kunnen verzekeraars de opgebouwde jaren vastleggen in Roy-data. Bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering kunnen verzekeraars Roy-data raadplegen, maar dat lukt niet bij het oversluiten. De jaren zitten immers nog vast in de huidige verzekering. In dat geval kunt u aan de hand van de polis aantonen hoeveel jaren u opgebouwd heeft.

U krijgt geen royementsblad meer nadat u uw autoverzekering heeft geroyeerd. Op een royementsblad stond het aantal opgebouwde schadevrije jaren die u tijdens de looptijd van de verzekering had opgebouwd. De verzekeraar geeft geen royementsverklaring, omdat deze gegevens rechtstreeks in Roy-data worden geplaatst.

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn dus niet onbeperkt geldig, maar vervallen wanneer u een verzekering opzegt en binnen drie jaar geen verzekering afsluit waarbij u de schadevrije jaren gebruikt. U kunt daarnaast de autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. Het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering wordt ook wel opschorten genoemd. U onderbreekt als het ware de autoverzekering zonder deze te beëindigen. Op deze manier zullen uw schadevrije jaren ook drie jaar geldig blijven. Dit kan een goede optie zijn wanneer u niet zeker weet hoe lang u zonder auto zit.

Hoe verliest u schadevrije jaren?

Tijdens een lopende autoverzekering zullen uw schadevrije jaren niet vervallen. Wat wel kan gebeuren is dat u schadevrije jaren verliest. Door te claimen op uw autoverzekering, verliest u schadevrije jaren. Eén schade kan u vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

Lees ook:

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

De nadelen van private lease

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 236 reviews
Jacques
👍
Mohammed
Goede service
Henk
Goede adviezen en luisteren goed wat je wil

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet