Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren maken een autoverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op korting op de premie. Door een autoverzekering op uw naam te zetten bouwt u schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de autoverzekering, geeft u recht op één schadevrij jaar. Door het claimen van schade verliest u juist weer schadevrije jaren. Wat moet u verder weten over de schadevrije jaren van uw auto?

Roy-data

Uw opgebouwde schadevrije jaren zijn gekoppeld aan de autoverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen de opgebouwde schadevrije jaren vrij. Wanneer u na 1 september 2007 een autoverzekering heeft afgesloten, dan vindt u al uw opgebouwde schadevrije jaren terug in Roy-data. Schadevrije jaren worden door de verzekeraar vastgelegd in Roy-data. Roy-data is een centrale database waarin verzekeraars kunnen kijken om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Daarnaast kunnen verzekeraars de opgebouwde jaren vastleggen in Roy-data. Bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering kunnen verzekeraars Roy-data raadplegen, maar dat lukt niet bij het oversluiten. De jaren zitten immers nog vast in de huidige verzekering. In dat geval kunt u aan de hand van de polis aantonen hoeveel jaren u opgebouwd heeft.

U krijgt geen royementsblad meer nadat u uw autoverzekering heeft geroyeerd. Op een royementsblad stond het aantal opgebouwde schadevrije jaren die u tijdens de looptijd van de verzekering had opgebouwd. De verzekeraar geeft geen royementsverklaring, omdat deze gegevens rechtstreeks in Roy-data worden geplaatst.

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn dus niet onbeperkt geldig, maar vervallen wanneer u een verzekering opzegt en binnen drie jaar geen verzekering afsluit waarbij u de schadevrije jaren gebruikt. U kunt daarnaast de autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. Het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering wordt ook wel opschorten genoemd. U onderbreekt als het ware de autoverzekering zonder deze te beëindigen. Op deze manier zullen uw schadevrije jaren ook drie jaar geldig blijven. Dit kan een goede optie zijn wanneer u niet zeker weet hoe lang u zonder auto zit.

Hoe verliest u schadevrije jaren?

Tijdens een lopende autoverzekering zullen uw schadevrije jaren niet vervallen. Wat wel kan gebeuren is dat u schadevrije jaren verliest. Door te claimen op uw autoverzekering, verliest u schadevrije jaren. Eén schade kan u vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

Lees ook:

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

De nadelen van private lease

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 247 reviews
Pieter van twisk
Word netjes geholpen bij alle vragen
jos
lekker snel geregeld.
demi
2 jaar heb ik een auto verzekering via Diks gehad. reden van opzeggen is omdat ik elders een goedkopere auto verzekering had gevonden. de service die ze geven zowel telefonisch als over de chat zijn super snel en vriendelijk. je wordt gelijk goed geholpen, zelf als je maar kleine vraagjes hebt

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet