Wanneer val je terug in schadevrije jaren?

Door schadevrij te rijden, krijgt u korting op verzekeringen voor motorrijtuigen. Dit geldt niet alleen voor een autoverzekering, maar bijvoorbeeld ook voor een motorverzekering. Ieder jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Claimt u een schade, dan betekent dit een terugval in uw schadevrije jaren. Toch is er nog veel onduidelijk over schadevrije jaren en wellicht heeft u zelf ook een van de volgende vragen. Wanneer verlies ik schadevrije jaren? Hoeveel schadevrije jaren raak ik kwijt bij het claimen van een schade? Is dit bij alle verzekeraars gelijk?

Hoeveel korting u op de premie van uw autoverzekering krijgt of verliest, blijft wel verschillend per verzekeraar. Verzekeraars gebruiken, naast de verplichte tabel voor schadevrije jaren een aparte tabel om uw korting te berekenen. Dit is de zogenaamde bonus malus ladder. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling. Daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars. De bonus malus regeling van uw verzekeraar kunt u terugvinden in de polisvoorwaarden.

Wanneer raakt u uw schadevrije jaren kwijt?

U raakt schadevrije jaren kwijt door een schade te claimen bij uw verzekeraar. Dit hoeft niet altijd een schade aan uw eigen auto te zijn. Als u verantwoordelijk bent voor een schade aan een andere partij, kost dat u schadevrije jaren. Daarnaast kunt u ook schadevrije jaren kwijtraken door het claimen van schades die niet door u zijn veroorzaakt. Hierbij kunt u denken aan schades waarvan de dader niet bekend is, zoals parkeerschade of vandalisme.

Er zijn een aantal schades waarbij u geen schadevrije jaren kwijtraakt. Claims die vallen onder de dekkingen van beperkt casco kosten u geen jaren. Dit is onder andere het geval bij diefstal van de auto, ruit-, storm-, brand- en hagelschade.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!