Schadevrije jaren schenken aan uw kinderen: is dit mogelijk?

Schadevrije jaren bouwt u op wanneer u een voertuig heeft verzekerd op uw naam. Jonge bestuurders betalen al meer voor een autoverzekering dan ervaren bestuurders en daar komt ook nog bij dat ze geen opgebouwde schadevrije jaren hebben. Is het mogelijk om uw kinderen opgebouwde schadevrije jaren te schenken?

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren worden opgebouwd op basis van de schadevrije verzekeringsjaren van gemotoriseerde voertuigen. Ieder jaar dat u schadevrij rijdt, krijgt u extra korting op uw verzekeringspremie. Des te hoger het aantal schadevrije jaren, des te meer korting u krjigt. Claimt u een schade op uw verzekering, anders dan ruit-, brand-, diefstal- of stormschade? Dan gaat u achteruit in schadevrije jaren. Hoeveel schadevrije jaren u verliest hangt af van de bonus/malus tabel die de maatschappij gebruikt. Schadevrije jaren kunnen op maar één polis tegelijkertijd worden gebruikt voor korting en komen weer vrij als de verzekering is beëindigd. Schadevrije jaren opgebouwd op een scooterverzekering kunnen niet worden gebruikt als korting op uw autoverzekering of motorverzekering.

Wanneer is er sprake van een regelmatige bestuurder?

Verzekeraars vragen bij het verzekeren van een auto naar de regelmatige bestuurder. Dit is de persoon die het vaakst in de auto rijdt. De premie wordt gebaseerd op de regelmatige bestuurder. Dat is meestal de eigenaar, maar dat hoeft niet. Als uw zoon of dochter van 18 jaar bijvoorbeeld het vaakst gebruik maakt van uw auto, is dit de regelmatige bestuurder. Omdat de regelmatige bestuurder in dit geval een beginnend bestuurder is, zal de premie hoger zijn dan wanneer een ervaren bestuurder is opgegeven als de regelmatige bestuurder. Sommige mensen kiezen er daarom voor om een oudere persoon op te geven als regelmatig bestuurder, maar dit kan grote gevolgen hebben. Het kan leiden tot een lagere schadevergoeding of zelfs tot helemaal geen schadevergoeding wanneer blijkt dat de aanvraag niet naar waarheid is ingevuld.

Hoge premies voor onervaren bestuurders

Ondanks dat jongeren over het algemeen meer betalen voor hun autoverzekeringspremie, zitten er grote verschillen tussen de premies van verzekeringsmaatschappijen. Daarom kunt u bij ons premies van meerdere verzekeringsmaatschappijen vergelijken, zodat u zeker weet dat u niet teveel betaald. Om een vergelijking te maken zijn slecht enkele gegevens nodig. Maak nu snel een vergelijking.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!