Royementsverklaring: wat is dat?

Vooral oudere eigenaren van een auto die wel eens van autoverzekering zijn gewisseld, hebben er wel eens mee van doen gehad: de royementsverklaring. Jongere bestuurders zullen in de regel eenroyementsverklaring dergelijke verklaring niet meer ontvangen, tenzij het om een bromfiets of scooterverzekering gaat.

Maar wat is een royementsverklaring eigenlijk? Het is een schriftelijk document dat u ontvangt van uw verzekeraar als u uw autoverzekering beëindigt. Hierin is opgenomen, het aantal schadevrije jaren dat u met een motorvoertuig heeft opgebouwd. Deze verklaring wordt eenmalig verstrekt na het beëindigen van de verzekering en is uw bewijs dat u aan uw nieuwe verzekeraar kunt overleggen, zodat u de opgebouwde schadevrije jaren kunt behouden. 

Royementsverklaring opvragen

Heeft u nooit een royementsverklaring ontvangen en bent u deze kwijtgeraakt? U kunt proberen om een nieuw exemplaar bij uw oude verzekeraar op te vragen, maar eigenlijk is dit niet meer nodig. Het document wordt sinds 2007 in de meeste gevallen niet meer verstrekt. Tenminste niet meer voor auto’s en motoren. Wel als u een bromfietsverzekering of een scooterverzekering opzegt. Schadevrije jaren van auto’s en motoren worden sinds 2007 ingeschreven in Roy-data, een database waar alle verzekeringsmaatschappijen toegang tot hebben. Sluit u bij een andere verzekeraar een nieuwe auto- of motorverzekering af, dan zal de verzekeraar geen royementsverklaring meer nodig hebben, maar kan men zelf in Roy-data bekijken hoeveel schadevrije jaren u heeft.  

Royementsverklaring: leaseauto

Heeft u een leaseauto gehad en levert u de auto weer in? Dan kunt u bij uw leasemaatschappij een zogenaamde leaseverklaring opvragen. Ook hierin staan het aantal schadevrije jaren. Deze schadevrije jaren zullen in de meeste gevallen zonder problemen worden geaccepteerd door uw nieuwe verzekeringsmaatschappij. Normaliter houdt een leasemaatschappij een strakke registratie bij en zijn deze gegevens betrouwbaar.

Anders is het als u een auto van de zaak heeft gereden. U kunt dan wel een werkgeversverklaring bij uw werkgever aanvragen met het aantal schadevrije jaren, maar het maximum aantal vrije jaren is altijd drie jaar. Ongeacht hoe lang u ook daadwerkelijk schadevrij heeft gereden. Verzekeringsmaatschappijen achten de registratie van schades door een werkgever namelijk minder betrouwbaar.  

Hoe lang is een royementsverklaring geldig?

Een royementsverklaring is nooit onbeperkt geldig. Standaard geldt een geldigheidsduur van 1 jaar. Als u uw autoverzekering opzegt omdat u uw auto wegdoet en de eerste jaren geen nieuwe auto meer gaat rijden, dan zal de verklaring op een gegeven moment niet meer geldig zijn en komen uw schadevrije jaren te vervallen. Vanaf 2014 hebben veel verzekeringsmaatschappijen de geldigheidsduur van 1 jaar opgetrokken naar 3 jaar. Dit geldt overigens niet voor alle maatschappijen. Sluit u pas na een tijdje weer een nieuwe autoverzekering af, let dan vooral goed op of uw nieuwe verzekeringsmaatschappij een geldigheidsduur van 1 of 3 jaar hanteert. Dit kan namelijk het verschil maken tussen het behouden van uw schadevrije jaren of weer opnieuw beginnen met opbouwen van schadevrije jaren. 

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!