Wat is een royementsverklaring?

Een royementsverklaring was tot de zomer van 2014 vaak geldig tot 1 jaar na de datum van afgifte. Sinds de zomer van 2014 hebben veel maatschappijen de geldigheidsduur van de royementsverklaring verlengd naar 3 jaar. Met de royementsverklaring kunt u schadevrije jaren aantonen. Nadat de geldigheidsduur van de royementsverklaring is verlopen, kunt u geen aanspraak meer maken op korting voor schadevrij rijden bij een nieuwe verzekeraar.

Vooral oudere eigenaren van een auto die wel eens van autoverzekering zijn gewisseld, hebben er wel eens mee van doen gehad: de royementsverklaring. Jongere bestuurders zullen in de regel een dergelijke verklaring niet meer ontvangen, tenzij het om een bromfiets of scooterverzekering gaat.

Maar wat is een royementsverklaring eigenlijk? Het is een schriftelijk document dat u ontvangt van uw verzekeraar als u uw autoverzekering beëindigt. Hierin is opgenomen, het aantal schadevrije jaren dat u met een motorvoertuig heeft opgebouwd. Deze verklaring wordt eenmalig verstrekt na het beëindigen van de verzekering en is uw bewijs dat u aan uw nieuwe verzekeraar kunt overleggen, zodat u de opgebouwde schadevrije jaren kunt behouden.

Royementsverklaring: leaseauto

Heeft u een leaseauto gehad en levert u de auto weer in? Dan kunt u bij uw leasemaatschappij een zogenaamde leaseverklaring opvragen. Ook hierin staan het aantal schadevrije jaren. Deze schadevrije jaren zullen in de meeste gevallen zonder problemen worden geaccepteerd door uw nieuwe verzekeringsmaatschappij. Normaliter houdt een leasemaatschappij een strakke registratie bij en zijn deze gegevens betrouwbaar.

Anders is het als u een auto van de zaak heeft gereden. U kunt dan wel een werkgeversverklaring bij uw werkgever aanvragen met het aantal schadevrije jaren, maar het maximum aantal vrije jaren is altijd drie jaar. Ongeacht hoe lang u ook daadwerkelijk schadevrij heeft gereden. Verzekeringsmaatschappijen achten de registratie van schades door een werkgever namelijk minder betrouwbaar.  

Hoe lang is een royementsverklaring geldig?

Een royementsverklaring is nooit onbeperkt geldig. Standaard geldt een geldigheidsduur van 1 jaar. Als u uw autoverzekering opzegt omdat u uw auto wegdoet en de eerste jaren geen nieuwe auto meer gaat rijden, dan zal de verklaring op een gegeven moment niet meer geldig zijn en komen uw schadevrije jaren te vervallen. Vanaf 2014 hebben veel verzekeringsmaatschappijen de geldigheidsduur van 1 jaar opgetrokken naar 3 jaar. Dit geldt overigens niet voor alle maatschappijen. Sluit u pas na een tijdje weer een nieuwe autoverzekering af, let dan vooral goed op of uw nieuwe verzekeringsmaatschappij een geldigheidsduur van 1 of 3 jaar hanteert. Dit kan namelijk het verschil maken tussen het behouden van uw schadevrije jaren of weer opnieuw beginnen met opbouwen van schadevrije jaren.

Duur royementsverklaring kan per verzekeraar verschillen

Er zijn verzekeraars die bij acceptatie van een nieuwe autoverzekering een langere periode hanteren dan 1 jaar. In onderstaand overzicht kunt u zien welke maatschappij het verst terug gaat.

Lees ook:

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren aantonen?

Schadevrije jaren: Hoe zit het nou precies

Zet schadevrije jaren slim in

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 292 reviews
Henk
de enige vraag die ik had werd vriendelijk, geduldig en deskundig beantwoord
Nelus
beste van allemaal superservice
dik
uitstekend

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!