Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

Een nieuwe auto rijden heeft als nadeel dat u veel geld betaalt. Steeds meer mensen kiezen voor private lease, maar wat gebeurt er in dit geval met uw opgebouwde schadevrije jaren? Bouwt u ook schadevrije jaren op tijdens de leaseperiode? Wij leggen het graag uit.

Online vindt u veel advertenties gericht op private lease. Meestal zijn de prijzen aantrekkelijk, vanaf zo’n € 199,00. Helaas stijgen de maandlasten sterk bij het invullen van uw wensen en voorkeuren. Standaard wordt er vaak ook uitgegaan van zes tot acht schadevrije jaren. Heeft u minder jaren opgebouwd? Dan is private lease voor u duurder.

Schadevrije jaren gebruiken

Met veel opgebouwde schadevrije jaren betaalt u minder premie voor de autoverzekering. Bij private lease hoeft u zelf geen autoverzekering af te sluiten, maar toch heeft u baat bij het inbrengen van uw schadevrije jaren. Als u geen of maar een paar schadevrije jaren heeft, rekenen veel leasebedrijven een opslag op het standaardtarief.

Bouwt u ook schadevrije jaren op?

Na afloop van uw leaseperiode kunt u van het leasebedrijf een verklaring opvragen waaruit blijkt dat u schadevrij gereden hebt tijdens de leaseperiode. Deze verklaring kunt u weer gebruiken voor uw volgende private lease overeenkomst of als u zelf weer een auto gaat verzekeren.

Schadevrije jaren kunt u verliezen

Bij het beëindigen van een autoverzekering stelt de verzekeraar u op de hoogte van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Deze gegevens worden ook geregistreerd in een systeem genaamd Roy-data. Stel, u stapt over op private lease. U sluit een overeenkomst voor vier jaar met de leasemaatschappij. In verband met de lease verkoopt u uw eigen auto. U heeft in de verzekering van deze auto 10 schadevrije jaren opgebouwd. Deze jaren worden niet in gebruik genomen door de leasemaatschappij. Ze hoeven alleen maar aangetoond worden.

Na vier jaar koopt u weer een auto die u wilt verzekeren. U heeft de afgelopen vier jaar schadevrij gereden en daarnaast heeft u nog tien schadevrije jaren opgebouwd met de auto die u vier jaar geleden verkocht heeft. Nu blijkt dat deze tien schadevrije jaren niet meer te gebruiken zijn. Deze hebben namelijk maar een beperkte geldigheidsduur als ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering. Er zijn verzekeraars die de schadevrije jaren al niet meer accepteren als ze één jaar oud zijn.

Denk hierom als u gaat voor private lease. Indien bij de lease de schadevrije jaren in gebruik worden genomen, kunnen ze niet verlopen.

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

47 procent wantrouwt andere weggebruikers Hoewel de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld...

Lees meer
uitstekende lading

Uitstekende lading: wat zijn de regels?

Als u een groot object vervoert, dat groter is dan uw auto, aanhangwagen of...

Lees meer
taxi-geschorst-kenteken

Taxi’s met geschorste kentekens in beslag genomen

Vanwege de coronacrisis valt er voor taxichauffeurs vaak weinig te rijden. Hierdoor kiezen taxibedrijven...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!