Kunt u schadevrije jaren overnemen?

Uw autoverzekering wordt beter betaalbaar naarmate u meer schadevrije jaren heeft. Het maakt een groot verschil of u wel of geen schadevrije jaren heeft. Wanneer u gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimt op uw autoverzekering bouwt u per jaar één schadevrij jaar op. Veel jongeren, die net hun rijbewijs hebben gehaald en een autoverzekering willen afsluiten, betalen een relatief hoge premie. Doordat ze nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd, levert dit geen korting op. Kunnen zij schadevrije jaren overnemen van één van de ouders?

Veel jongeren zetten hierdoor de autoverzekering op naam van de ouders. Dit kan verschillende negatieve gevolgen hebben. Bij een verzekeringsaanvraag vraagt de verzekeraar om de kentekenhouder en de regelmatige bestuurder(s) van de auto. Deze moeten met elkaar overeen komen. Een regelmatige bestuurder is de persoon die de auto het meest gebruikt. Wanneer de auto die op naam staat van (één van) de ouder(s) gebruikt wordt door het kind en de ouder(s) hier (vrijwel) niet in rijden, is het kind de regelmatige bestuurder. Als de verzekering niet op naam staat van het kind, maar op naam van de ouders dan is er sprake van verzekeringsfraude. Het alternatief dat ouders bedenken, is dat hun kinderen de schadevrije jaren overnemen van de ouders. Het overnemen van schadevrije jaren is maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk.

Schadevrije jaren overnemen van vader

Staat de auto op naam van de vader van het gezin, dan is hij ook degene die de schadevrije jaren opbouwt. Wanneer hij in een auto van de zaak rijdt, bouwt hij officieel geen schadevrije jaren op. Leasemaatschappijen kunnen na het inleveren van de auto een zogenaamde leaseverklaring afgeven. Bij leaseauto’s is het gebruikelijk om alle schades, ook de kleine schades, te claimen. Hierdoor valt de leaseverklaring voor een leaserijder vaak niet goed uit. Er vindt bij leasen geen overdracht van schadevrije jaren plaats, dus is het niet mogelijk om schadevrije jaren over te nemen van de vader (of moeder), als er in een leaseauto gereden wordt.

De verzekeringnemer kan schadevrije jaren overdragen aan iemand die op de polis staat aangetekend als één van de regelmatige bestuurders. Personen die staan aangetekend als regelmatige bestuurder hebben ook daadwerkelijk bijgedragen aan het opbouwen van de schadevrije jaren. Uw kinderen kunnen alleen een aantal schadevrije jaren overnemen als ze op de polis staan aangetekend als regelmatige bestuurder. Als dit niet het geval is, is het niet mogelijk om schadevrije jaren aan uw kinderen te geven. Jongeren die net hun rijbewijs hebben gehaald, kunnen dus geen schadevrije jaren overnemen van de ouders, omdat zij niet hebben bijgedragen aan de opbouw van de schadevrije jaren.

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 291 reviews
Henk
de enige vraag die ik had werd vriendelijk, geduldig en deskundig beantwoord
Nelus
beste van allemaal superservice
dik
uitstekend

Bereken de premie voor een autoverzekering