Opgebouwde schadevrije jaren overdragen: hoe zit het precies?

Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de autoverzekering. Door schadevrij te rijden kunt u bij de meeste verzekeraars een korting tussen de 70 en 80% opbouwen. Onder voorwaarden is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders. Wat zijn de mogelijkheden en wanneer speelt dit?

Het is mogelijk om samen schadevrije jaren op te bouwen, maar ze blijven verbonden aan één persoon. Diegene die de autoverzekering op naam heeft is de eigenaar van de opgebouwde jaren. Bij het uit elkaar gaan, blijven de schadevrije jaren dus van één van beide partners. Het is mogelijk om de jaren (deels) over te hevelen naar de partner.

Kan je schadevrije jaren overdragen?

In principe zijn schadevrije jaren persoonsgebonden. Dit betekent dus dat je deze niet kan overdragen. Er zijn wel een paar uitzonderingen. Bij partners is het vaak wel mogelijk om de schadevrije jaren over te dragen. Bijvoorbeeld bij echtscheiding. Maar je kan e schadevrije jaren niet kopiëren dus wanneer je de schadevrije jaren overdraagt aan je partner kan je ze zelf niet meer gebruiken. Het is eigenlijk net zoals met geld. Wanneer ik mijn partner 20 euro geef dan ben ik ze zelf kwijt. Zo werkt het dus ook met schadevrije jaren. Schadevrije jaren overdragen aan een kennis of vriend is niet mogelijk. De achtergrond van schadevrije jaren is namelijk het feit dat iemand heeft bewezen schadevrij te kunnen rijden en hiervoor krijgt hij een beloning. Het is dus een beloning die hoort bij de persoon die ze heeft opgebouwd. Daarom is dit niet over te dragen. Bij partners kan dit wel omdat men er van uit gaat dat beide partners in de auto hebben gereden en dus beide verantwoordelijk zijn voor de schadevrije jaren.

Schadevrije jaren overdragen aan anderen

De schadevrije jaren overdragen is maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk. De verzekeringnemer kan de jaren overdragen aan iemand die op de polis staat aangetekend als één van de regelmatige bestuurders. In dat geval heeft de andere persoon ook daadwerkelijk bijgedragen aan het opbouwen van de schadevrije jaren. Een zoon of dochter een aantal jaren schenken is alleen mogelijk als ze op de polis staan aangetekend als regelmatige bestuurder.

Schadevrije jaren overdragen na overlijden

Het is in principe niet mogelijk om, bij overlijden van de verzekeringnemer, de schadevrije jaren over te dragen aan de nabestaanden. Dit is anders als de ontvanger van de jaren al regelmatige bestuurder van de auto was. Verzekeraars zullen als voorwaarde stellen dat de ontvanger van de schadevrije jaren voor het overlijden al als regelmatige bestuurder stond aangetekend.

Overdragen aan leaserijder

Werknemers die rijden in een auto van de zaak, bouwen officieel geen schadevrije jaren op. Na het inleveren van de auto kunnen leasemaatschappijen een zogenaamde leaseverklaring afgeven. Hieruit blijkt hoeveel jaar er met de auto gereden is en hoeveel schades er veroorzaakt zijn. Bij een leaseauto is het gebruikelijk om alle schades te claimen. Ook de kleine schades. Hierdoor valt de leaseverklaring vaak niet goed uit voor de leaserijder. Bij lease worden er geen schadevrije jaren overgedragen, maar de leaseverklaring kan wel gebruikt worden om schadevrij rijden aan te tonen.

Schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig

Schadevrije jaren vervallen wanneer u een verzekering opzegt en binnen drie jaar geen verzekering afsluit waarbij u de schadevrije jaren gebruikt. U kunt een autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. Het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering wordt ook wel opschorten genoemd. U onderbreekt als het ware de autoverzekering zonder deze te beëindigen. Op deze manier zullen uw schadevrije jaren ook drie jaar geldig blijven. Dit kan een goede optie zijn wanneer u niet zeker weet hoe lang u zonder auto zit.

Tijdens een lopende autoverzekering zullen uw schadevrije jaren niet vervallen. Wat wel kan gebeuren is dat u schadevrije jaren verliest. Door te claimen op uw autoverzekering, verliest u schadevrije jaren. Eén schade kan u vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

Lees ook:

Kan ik schadevrije jaren overdragen?

Negatieve schadevrije jaren op uw naam? Wat nu?

Negatieve schadevrije jaren. Wat zijn de gevolgen?

 

taxi-geschorst-kenteken

Taxi’s met geschorste kentekens in beslag genomen

Vanwege de coronacrisis valt er voor taxichauffeurs vaak weinig te rijden. Hierdoor kiezen taxibedrijven...

Lees meer
Autoverzekering voordelig

Overstappen van autoverzekering kan voordelig zijn

Vaak blijven consumenten jarenlang vastgeankerd bij een autoverzekeraar en betalen ze in bepaalde gevallen...

Lees meer
taxi-bpm

Vanaf 2020 geen teruggave BPM voor taxi’s

Vanaf 1 januari 2020 is het voor taxibedrijven niet meer mogelijk om BPM terug...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

  • Weet ik niet