Kan je schadevrije jaren overdragen?

Schadevrije jaren maken een autoverzekering beter betaalbaar. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil. Door schadevrij te rijden, kunt u bij de meeste verzekeraars een korting van 70 tot 80 procent opbouwen. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op uw autoverzekering geeft u recht op één schadevrij jaar. Wanneer u schade claimt, verliest u schadevrije jaren. In principe is degene op wiens naam de autoverzekering staat de eigenaar van de schadevrije jaren. In sommige gevallen kunt u uw opgebouwde schadevrije jaren overdragen aan iemand anders.

Overdragen schadevrije jaren

Het (deels) overdragen van schadevrije jaren kan nuttig zijn bij een scheiding of bij het verbreken van een samenlevingscontract. In veel gevallen hebben jullie samen de schadevrije jaren opgebouwd. Door het overdragen van schadevrije jaren kunt u voorkomen dat de partner die niet de autoverzekering op zijn/haar naam heeft staan weer met nul schadevrije jaren moet beginnen. Met een afstandsverklaring kan de eigenaar van de schadevrije jaren deze (deels) overdragen aan een ex-partner.

Overdragen van schadevrije jaren is maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk. De verzekeringnemer kan schadevrije jaren overdragen aan iemand die op de polis staat aangetekend als één van de regelmatige bestuurders. Personen die staan aangetekend als regelmatige bestuurder hebben ook daadwerkelijk bijgedragen aan het opbouwen van de schadevrije jaren. U kunt uw kinderen alleen een aantal schadevrije jaren schenken als ze op de polis staan aangetekend als regelmatige bestuurder. Als dit niet het geval is, is het niet mogelijk om schadevrije jaren aan uw kinderen te geven.

Overdracht schadevrije jaren

Een overdracht van schadevrije jaren aan nabestaanden na het overlijden van de verzekeringnemer is in principe niet mogelijk. Dit is alleen mogelijk als de ontvanger van de jaren op de polis staat als regelmatige bestuurder van de auto. Als voorwaarde zullen verzekeraars stellen dat de ontvanger van de schadevrije jaren voor het overlijden al als regelmatige bestuurder stond aangetekend.

Wanneer u in een auto van de zaak rijdt, bouwt u officieel geen schadevrije jaren op. Leasemaatschappijen kunnen na het inleveren van de auto een zogenaamde leaseverklaring afgeven. Hierin staat hoeveel jaar er met de auto is gereden en hoeveel schades er veroorzaakt zijn. Bij leaseauto’s is het gebruikelijk om alle schades, ook de kleine schades, te claimen. Hierdoor valt de leaseverklaring voor een leaserijder vaak niet goed uit. Er vindt bij leasen geen overdracht van schadevrije jaren plaats, maar de leaseverklaring kan wel gebruikt worden om schadevrij rijden aan te tonen.

Schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig

Schadevrije jaren vervallen wanneer u een verzekering opzegt en binnen drie jaar geen verzekering afsluit waarbij u de schadevrije jaren gebruikt. U kunt een autoverzekering ook tijdelijk stopzetten. Het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering wordt ook wel opschorten genoemd. U onderbreekt als het ware de autoverzekering zonder deze te beëindigen. Op deze manier zullen uw schadevrije jaren ook drie jaar geldig blijven. Dit kan een goede optie zijn wanneer u niet zeker weet hoe lang u zonder auto zit.

Tijdens een lopende autoverzekering zullen uw schadevrije jaren niet vervallen. Wat wel kan gebeuren is dat u schadevrije jaren verliest. Door te claimen op uw autoverzekering, verliest u schadevrije jaren. Eén schade kan u vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de auto. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

 

Lees ook:

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

De nadelen van private lease

Winnaars

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

8

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 220 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 100% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 8 voor een autoverzekering.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!