Wat betekent no claim opbouwen?

Bij het afsluiten van een autoverzekering krijgt u te maken met een eventuele no-claimkorting. Wat betekent no-claim korting en hoe bouwt u dit op? Wanneer u een autoverzekering op uw naam heeft en u claimt geen schade, wordt u voor uw rijgedrag beloont. Dit noemen we no claim. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer no claim u opbouwt. Dit houdt in dat u korting krijgt op uw premie. Hoeveel korting u krijgt hangt af van uw verzekeraar.

Wanneer bouw je no-claim op?

U bouwt no-claim op wanneer u geen schade claimt bij uw autoverzekeraar. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil op de premie van uw autoverzekering. Belangrijk is wel dat de autoverzekering op uw eigen naam moet staat als de auto in uw bezit is. Ieder verzekeringsjaar dat u geen schade claimt, stijgt u op de zogenoemde bonus-malus ladder. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger je no-claim korting. Wanneer u wel schade rijdt en deze ook claimt bij uw verzekeraar, zal u weer dalen op de bonus-malus ladder. De no-claim korting zal minder worden en u zal dan weer meer gaan betalen voor uw autoverzekering. Hoeveel no claim korting u krijgt is per verzekeraar verschillend.

 

No claim opbouwen als tweede bestuurder

In de meeste gevallen is de kentekenhouder ook de de regelmatige bestuurder van de auto. Verzekeraars gaan er vanuit dat partners die op hetzelfde adres wonen, ook gebruik maken van elkaars auto. In dit geval is er dus sprake van een tweede bestuurder. Maar bouw je als tweede bestuurder eigenlijk no claim op? Over het algemeen bouwt alleen degene die daadwerkelijk de autoverzekering afsluit (verzekeringsnemer), schadevrije jaren op. Elk jaar dat de verzekeringsnemer geen schade claimt bij de verzekeraar verdient deze 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim korting. De tweede bestuurder bouwt over het algemeen geen schadevrije jaren op. Ook al staan beide als regelmatige bestuurders bekend bij de verzekeraar. Er zijn echter een aantal verzekeraars waarbij u  in een aantal gevallen wel no claim korting kunt opbouwen als tweede bestuurder. Kijk voor meer informatie in uw polisvoorwaarden of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Lees hier meer het overdragen van schadevrije jaren bij echtscheiding.

No claim opbouwen bij ouders

Jongeren die nog niet eerder een autoverzekering hebben gehad beginnen op nul schadevrije jaren en hebben dus nog geen no-claim korting. Is het mogelijk om als ouders zijnde dan no-claim op te bouwen voor uw kind? Zoals we al eerder aangeven is de no-claim korting persoonsgebonden. Als ouder kunt u geen schadevrije jaren voor uw kind opbouwen. Veel jongeren proberen dan een autoverzekering via hun ouders af te sluiten. Dit scheelt uiteraard in premie, maar let op! De verzekeraar vraagt bij het afsluiten van de autoverzekering wie de regelmatige bestuurder is. Als de jongere het meest in de auto rijdt, maar dit niet opgeeft is dit verzekeringsfraude. De verzekeraar kan besluiten om de verzekering zelfs stop te zetten en kun je een CIS-registratie riskeren.

Bereken de premie voor een autoverzekering