Wat is no-claim korting?

Als u een autoverzekering heeft, dan heeft u vast wel eens gehoord van de term ‘no claim korting‘. Maar wat is no claim eigenlijk? En hoe krijg je deze korting? Eenvoudig gezegd is het de korting op de premie van uw autoverzekering op het moment dat u schadevrij rijdt. Letterlijk betekent het: geen schadeclaim. U heeft geen aanspraak heeft gemaakt op uw verzekering. De verzekeringsmaatschappij heeft geen schade voor u betaald. Uw verzekeringsmaatschappij beloont u voor het aantal schadevrije jaren. Wanneer u geen schade heeft ingediend bij uw verzekering, hoeft de verzekeraar ook geen kosten voor u te maken. Op deze manier krijgt u meer no-claim korting. Echter wanneer u wel schade claimt, dan zal u in veel gevallen meer gaan betalen.

 

 

Autoverzekering no-claim korting terugval

Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim korting op uw autoverzekering. Maar wat als u wel schade rijdt met uw auto? Stel u raakt een paaltje met uw auto en of u rijdt tegen een andere auto aan. Hierdoor valt u terug in no-claimkorting wanneer u verantwoordelijk bent voor de schade die u rijdt, en de verzekeringsmaatschappij moet uitkeren. Het maakt voor de verzekeraar niet uit hoe groot of klein de autoschade is. Op het moment dat u terugvalt op de ladder, ontvangt u minder no claim korting en wordt de premie van uw autoverzekering dus hoger

Wat valt er allemaal onder de no claim korting?

Op het moment dat u zelf niet verantwoordelijk bent voor de schade, valt u niet terug op de de bonus-malusladder. Bijvoorbeeld in het geval van diefstal van uw auto, ruitschade of brand. Ook schade die ontstaat met een aanrijding met een wild dier is niet van invloed op de bonus-malusladder. Schades die ontstaan zijn waarvoor u wel zelf verantwoordelijk bent, zijn wel van invloed op uw no-claim korting. In sommige gevallen is het overwegen waard om de schades die ontstaan zijn aan uw voertuig door uw eigen toedoen, zelf te betalen. Het kan goedkoper zijn zelf de schade te betalen, en zo uw no-claim korting te behouden.

No-claim en een tweede gezinsauto

Op het moment dat u een tweede gezinsauto heeft gekocht, vraagt u zich wellicht af of u de no-claimkorting en de schadevrije jaren van uw eerste auto ook op uw tweede auto kunt toepassen. Helaas werkt het voor de verzekeraars niet zo. Meestal heeft de tweede auto een andere vaste bestuurder met ook een andere rijervaring. Schadevrije jaren zijn daarom maar op één auto tegelijk van toepassing. U kunt de no-claim korting daardoor niet automatisch meenemen naar de tweede auto.

Vaak hebben verzekeraars wel een zogenoemde tweede gezinsautoregeling. Wat inhoudt dat als u een tweede auto bij dezelfde verzekeraar onderbrengt, u profiteert van dezelfde korting. De schadevrije jaren kunt u niet meenemen, deze gaat u voor de tweede auto apart opbouwen. In de meeste gevallen zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden aan deze tweede gezinsautoregeling. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

  • Minimum leeftijd bestuurder; leeftijd dient minimaal 24 jaar te zijn voor beide bestuurders.
  • Wonend op het zelfde adres; beide partners dienen op hetzelfde adres te wonen ( inwonende kinderen uitgesloten).
  • Maximale cataloguswaarde; de tweede gezinsauto heeft een maximale cataloguswaarde van € 75.000, inclusief btw.
  • Negatief aantal schadevrije jaren; als een van de verzekeringsnemers een negatief aantal schade vrije jaren heeft,  is de tweede gezinsautoregeling niet mogelijk.
  • Geen schuldschade;er mag geen schuldschade gemeld zijn op de verzekeringen van beide auto’s gedurende een periode van 12 maanden.
  • Particuliere doeleinden; beide voertuigen zijn personenauto’s, en worden alleen gebruikt voor particuliere doeleinden.

No claim beschermer; wat is dat?

Bij een aantal verzekeraars kunt u terecht voor een aanvullende verzekering op je no claim. Dit noemen we de no claim beschermer. Hierdoor zal je niet dalen op de bonus malusladder als u schade claimt.

 

Online een goedkope autoverzekering vergelijken!