Wat is een no claim beschermer?

Bij het afsluiten van een autoverzekering kunt u deze aanvullend verzekeren met een no claim beschermer. Een no claimbeschermer is een middel om uw premie gelijk te houden van uw huidige autoverzekering en kunt u ieder jaar één schade claimen. Wanneer u overstapt naar een andere verzekeraar heeft dit wel een negatief gevolg voor uw premie. Bij het gebruikmaken van een no claim beschermer verliest u een aantal schadevrije jaren. Dit is alleen een nadeel als u overstapt naar een andere verzekeraar.

Schadevrije jaren worden door de verzekeraar vastgelegd in Roy-data. Roy-data is een centrale database waarin verzekeraars kunnen kijken om te zien hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Daarnaast kunnen verzekeraars de opgebouwde jaren vastleggen in Roy-data. Het claimen van schades wordt ook geregistreerd in Roy-data.

No claim beschermer wel of niet

Twijfelt u over de aanvullende no claimbeschermer? Het grote voordeel van een no claimbeschermer is het voordeel op uw premie bij uw huidige autoverzekeraar. Er kleven ook nadelen aan het jaarlijks claimen van schade.

Een groot nadeel is dat u schadevrije jaren verliest en geen nieuwe schadevrije jaren opbouwt. Daarnaast krijgt u minder no claimkorting als u overstapt naar een andere verzekeraar. Hierdoor stapt u waarschijnlijk ook minder snel over naar een voordeligere verzekeraar. En om een no claimbeschermer af te sluiten betaalt u een hogere premie.

In de bonus-malus ladder kunt u zien hoeveel korting u krijgt. Het aantal schadevrije jaren bepaalt op welke trede u begint. Als u veel schadevrije jaren heeft opgebouwd door meer dan 10 jaar schadevrij te rijden en u dus bovenaan de bonus-malus ladder staat, heeft u niet veel aan een no claimbeschermer. Een schade claimen betekent dan wel dat u een paar treden terug gaat op de ladder, maar bij de meeste autoverzekeraars blijft de bijbehorende premiekorting ongewijzigd. Pas bij eventuele volgende schades is het zinvol om een no claimbeschermer te overwegen.

Voor jonge bestuurders die net hun rijbewijs hebben gehaald kan een no claimbeschermer wel aantrekkelijk zijn. Omdat zij nog weinig tot geen korting hebben kunnen opbouwen, gaat bij een schadeclaim de premie flink omhoog. Om deze toeslag te voorkomen, kunnen zij een no-claimbeschermer overwegen.

Lees ook:

Wanneer vervallen schadevrije jaren?

De nadelen van private lease

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!