Bereken premie

Ik heb negatieve schadevrije jaren, wat nu?

Negatieve schadevrije jaren maken de autoverzekering duur. Schadevrije jaren bepalen namelijk voor een groot deel de hoogte van de premie. Het maakt nogal een verschil of je bijvoorbeeld recht hebt op een korting van 75% of je krijgt juist een opslag van 25%. Wees dus voorzichtig bij het overstappen met een autoverzekering met negatieve schadevrije jaren.

Je bouwt negatieve schadevrije jaren op door het claimen van schades op de autoverzekering. Door één claim kun je al negatieve schadevrije jaren op jouw naam krijgen. Door het niet claimen bouw je juist (positieve) schadevrije jaren op. Wij leggen graag uit hoe het zit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe lang blijven negatieve schadevrije jaren staan?

Schadevrije jaren zijn gekoppeld aan uw autoverzekering. Het opzeggen van uw autoverzekering zorgt er niet voor dat u uw negatieve schadevrije jaren kwijtraakt. Ook het overstappen naar een andere autoverzekering is geen oplossing. Schadevrije jaren worden genoteerd in een centrale database voor verzekeraars, genaamd Roy-Data. Bij het overstappen naar een andere verzekering, zal de nieuwe verzekeraar uw gegevens opvragen in Roy-Data. Zo zal ook de nieuwe verzekeraar uw negatieve schadevrije jaren zien. U kunt van uw negatieve schadevrije jaren afkomen door weer schadevrije jaren op te bouwen. Dit gaat niet snel, omdat u bij één schade vijf jaren verliest. Na vijf jaar schadevrij rijden, heeft u het effect van één schade uitgewist.

Wanneer vervallen negatieve schadevrije jaren?

Negatieve schadevrije jaren blijven doorgaans drie jaar staan. Er zijn enkele verzekeraars die ze vier of vijf jaar mee laten wegen. Hierbij is het belangrijk dat de schadevrije jaren de volledige periode niet in gebruik geweest mogen zijn. Net als negatieve schadevrije jaren vervallen positieve schadevrije jaren ook, wanneer ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering. Deze vervallen doorgaans ook na drie jaar.

Hoe kom je weer van negatieve schadevrije jaren af?

Je autoverzekering opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar bevrijdt jou niet van de opgebouwde negatieve schadevrije jaren. Jouw schadevrije jaren worden namelijk vastgelegd in een centrale database waarin verzekeraars de jaren registreren. Bij het beëindigen van een autoverzekering kan de volgende verzekeraar op basis van jouw naam en jouw geboortedatum de negatieve schadevrije jaren vinden. Je kunt er vanaf komen door weer schadevrije jaren op te bouwen. Helaas gaat het niet snel. Bij schade verlies je in één keer 5 jaren. Je moet dus 5 jaren weer schadevrij rijden om de effecten van één schade weer uit te wissen.

Kan ik mij nog verzekeren met negatieve schadevrije jaren?

Met negatieve jaren kun je niet bij alle verzekeraars terecht voor een autoverzekering. Welke wel en welke niet is niet in alle gevallen hetzelfde. Hierbij kunnen verschillende factoren een rol spelen. Voor het vergelijken van autoverzekeringen kun je in dit geval gebruik maken van Geennee.nl. Hier wordt bepaald of je nog terecht kunt bij een reguliere verzekeraar. Wanneer dat niet lukt, kun jij jouw auto verzekeren bij De Vereende. Deze verzekeraar is gespecialiseerd in moeilijk verzekerbare risico’s. Onder deze noemer kun je ook vallen als je negatieve schadevrije jaren opgebouwd hebt.

Je kunt ook gebruik maken van Geennee.nl als je om andere redenen moeilijk een autoverzekering kunt afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn het hebben van een strafblad, bij beëindiging van een verzekering door wanbetaling en als je een rijontzegging hebt gehad.

Ook met negatieve schadevrije jaren kun je vaak besparen op de autoverzekering. Vergelijk je huidige premie met de premie die andere verzekeraars in rekening brengen.

Klanten over Diks verzekeringen

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 291 reviews
Henk
de enige vraag die ik had werd vriendelijk, geduldig en deskundig beantwoord
Nelus
beste van allemaal superservice
dik
uitstekend

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

Hoe doen wij het?

thumbs up thumbs down
Laatst geüpdatet: 20-01-2021

Vergelijken, verzekeren, ontzorgen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op