Kan ik negatieve schadevrije jaren afkopen?

Wanneer u negatieve schadevrije jaren heeft, kan dit problemen opleveren bij het afsluiten van een autoverzekering. Bovendien zorgt een terugval in schadevrije jaren voor minder korting en daarmee een stijging van de premie op uw autoverzekering. Negatieve schadevrije jaren afkopen, kan daardoor een goede investering zijn, maar hoe werkt dat precies?

Schadevrije jaren afkopen

Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen. Door schade zelf te betalen, zorgt u ervoor dat u niet terugvalt in schadevrije jaren.

Door een schadeclaim valt u terug in schadevrije jaren. Deze terugval is bij elke verzekeraar gelijk, namelijk 5 jaar. Een beginnend automobilist heeft nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Bij een schadeclaim worden er dan 5 schadevrije jaren afgetrokken van het totaal. Als er nog geen 5 jaren zijn opgebouwd, krijgt u negatieve schadevrije jaren. Hierdoor krijgt u minder no-claim-korting en stijgt de premie van uw autoverzekering. Hierbij kan het voordeliger zijn om een eenmalige afkoopsom te betalen dan wanneer u jarenlang een hogere autopremie betaalt. Ga dan ook na of de besparing van het afkopen groter is dan de investering.

Besparen op uw autoverzekering? Vergelijk premies!

Wat is het voordeel als ik negatieve jaren afkoop?

Met negatieve schadevrije jaren een autoverzekering afsluiten is meestal bij een reguliere verzekeraar niet mogelijk. U bent dan aangewezen op verzekeringsmaatschappij De Vereende. Dit is een maatschappij die bijzondere risico’s wel wil verzekeren daar waar reguliere maatschappijen afhaken. De premie ligt een stuk hoger dan bij de reguliere maatschappijen. Ook stelt De Vereende enkele voorwaarden aan het afsluiten van een verzekering. U betaalt de premie minimaal 3 maanden vooruit, ook bij maandbetaling. De verzekering gaat pas in na ontvangst van de eerste premie en een ondertekend aanvraagformulier. Daarnaast rekent De Vereende in de meeste gevallen een waarborgsom van gemiddeld € 175,- die vooraf moet worden betaald. Indien er aan het eind van de verzekering geen schade is geweest, krijgt u dit bedrag weer terug.

Diks Verzekeringen is een tussenpersoon van De Vereende. Dat betekent dat u bij ons een verzekering af kunt sluiten bij De Vereende.

Het afkopen van negatieve schadevrije jaren heeft als voordeel dat u geen verzekering af hoeft te sluiten bij De Vereende. U kunt uw verzekering dan afsluiten bij de reguliere verzekeringsmaatschappijen, waardoor u veel geld kunt besparen. Als het afkopen van uw schadevrije jaren niet dusdanig hoge kosten met zich meebrengt, kunt u de afkoopsom snel terugverdienen, doordat u honderden euro’s bespaart op de premie van uw autoverzekering.

Bereken de premie voor een autoverzekering

  • Weet ik niet