Hoe zit het met schadevrije jaren?

Schadevrije jaren blijken veel vragen op te roepen. Veel mensen zijn wel bekend met het begrip, maar weten niet hoe het precies zit met bijvoorbeeld de opbouw en de geldigheid van schadevrije jaren. Dat leggen wij graag aan u uit.

Wat zijn schadevrije jaren?

Elk jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Zolang u geen schade claimt bij uw verzekeraar, bouwt u tijdens de looptijd van uw autoverzekering schadevrije jaren op. Met deze schadevrije jaren ontvangt u premiekorting op uw autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer premiekorting u ontvangt.

Negatieve schadevrije jaren

Wanneer u wel schade claimt bij uw verzekeraar, zullen uw schadevrije jaren afnemen. Elke claim die u indient zorgt ervoor dat u gemiddeld 3 jaar achteruitgaat op de bonus-malusladder. Het is dus mogelijk dat u negatieve schadevrije jaren heeft als u bijvoorbeeld pas 1 jaar verzekerd bent. Wanneer u negatieve schadevrije jaren heeft, dan wordt dit een malus situatie genoemd. Het gevolg van een malus situatie is dat u een hogere premie moet betalen voor uw autoverzekering. Wanneer uw saldo negatief is, kan dit gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Het is namelijk niet van vanzelfsprekend dat elke verzekeringsmaatschappij bestuurders met een malus situatie accepteert. Het is verstandig om, voordat u uw verzekering opzegt, eerst bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij te controleren of zij u willen accepteren.

Tweede auto

Wanneer u in bezit bent van twee of meer auto’s, is het niet mogelijk om tegelijkertijd hetzelfde aantal schadevrije jaren op alle auto’s te plaatsen. Per auto bouwt u schadevrije jaren op. Bijvoorbeeld: u heeft met auto één achtereenvolgens bij dezelfde verzekeringsmaatschappij 12 jaar schadevrij gereden en u koopt nu een auto erbij. Auto twee zal dan beginnen met nul schadevrije jaren. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de tweede auto te verzekeren tegen dezelfde korting als de eerste auto. De tweede auto ontvangt dan niet de schadevrije jaren van auto één. Dit heet de tweede autoregeling.

Schadevrije jaren van een ander motorrijtuig

U kunt de schadevrije jaren overnemen op de verzekering van een ander motorrijtuig wanneer u uw verzekering van een motorrijtuig royeert. U royeert bijvoorbeeld uw motorverzekering en wilt uw vrijgekomen schadevrije jaren plaatsen op uw brommerverzekering. Dit is mogelijk en andersom natuurlijk ook. Dit levert u gelijk extra korting op.

Jongeren en schadevrije jaren

Jongeren betalen meestal aanzienlijk meer voor hun autoverzekering. Dit komt omdat zij tot een zogenoemde risicogroep behoren die statistisch gezien meer betrokken is bij ongevallen. Daarnaast hebben jongeren nog geen (of weinig) schadevrije jaren opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting op de premie. Jongeren lopen deze premiekorting dus mis.

Bonus-malus ladder

Verzekeringsmaatschappijen bepalen aan de hand van de bonus-malus ladder en het aantal geldige opgebouwde schadevrije jaren, hoeveel korting u krijgt op de basispremie van uw autoverzekering. De hoogte van de zogenaamde no-claimkorting is afhankelijk van uw schadevrije jaren. De hoogte van de korting is vastgelegd in de bonus-malus ladder van de verzekeringsmaatschappij. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus-malus ladder. Het kan dus zijn dat u bij de ene verzekeraar meer korting ontvangt met uw schadevrije jaren dan bij de andere verzekeraar.

Zolang u geen schade claimt tijdens de looptijd van uw verzekering, bouwt u elk jaar een schadevrij jaar op. Dit houdt in dat u elk jaar een trede omhoog gaat op de bonus-malusladder. Wanneer u schade claimt daalt u vanzelfsprekend op de bonus-malusladder, wat ook betekent dat uw premie stijgt. De daling op de ladder gaat meestal met meerdere treden tegelijk. U kunt zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomen met een premietoeslag als gevolg.

Aantonen schadevrije jaren

Er zijn vier verschillende manieren waarop u uw schadevrije jaren kunt aantonen, namelijk:

 1. Roy-data systeem
  Wanneer u na 1 september 2007 een autoverzekering heeft afgesloten, dan vindt u al uw opgebouwde schadevrije jaren terug in het Roy-data systeem. Dit systeem is een centrale database waarin alle verzekeraars in Nederland hun royementsgegevens bijhouden. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering zal de verzekeraar uw gegevens controleren in dit systeem.
 2. Royementsblad
  Uw verzekeraar stuurt u een royementsblad nadat u uw autoverzekering heeft geroyeerd. Hierin staat genoteerd hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd tijdens de looptijd van uw verzekering. De verzekeraar geeft geen royementsverklaring meer af. Dit is niet meer nodig omdat de gegevens van de royementsverklaring rechtstreeks in het Roy-data systeem worden geplaatst door uw verzekeraar. Alleen bij emigratie zal de verzekeringsmaatschappij nog een papieren verklaring afgeven.
 3. Leaseverklaring
  Wanneer u gebruik heeft gemaakt van een leaseauto, dan kan de leasemaatschappij een leaseverklaring verstrekken. Een leaseverklaring dient te voldoen aan bepaalde eisen. Hierin worden eventuele schades aan uw leaseauto verklaard. De meeste verzekeringsmaatschappijen accepteren de leaseverklaring, omdat leasemaatschappijen over het algemeen schades goed registreren.
 4. Werkgeversverklaring
  De laatste manier om uw schadevrije jaren aan te tonen, is door middel van een werkgeversverklaring. Ook een werkgeversverklaring dient te voldoen aan bepaalde eisen. Het kan zijn dat verzekeringsmaatschappijen een werkgeversverklaring niet accepteren. Informeer altijd vooraf of uw werkgeversverklaring geaccepteerd wordt bij de verzekeraar.

Indien achteraf blijkt dat de door u opgegeven informatie onjuist of onvolledig is, dan kan de verzekeraar de premie en/of de voorwaarden aanpassen per ingangsdatum van de verzekering.

Roy-data

Het Roy-data systeem is een landelijk systeem waarin royementsgegevens worden bewaard van verzekeraars. Per 1 september 2007 zijn alle verzekeringsmaatschappijen overgegaan naar het digitaal opslaan van het aantal schadevrije jaren dat klanten opbouwen. Het systeem heeft betrekking op auto’s, bestelauto’s, kampeerauto’s, motoren en bromfietsen. Wanneer u overstapt naar een andere verzekeraar, worden het aantal opgebouwde schadevrije jaren door uw huidige verzekeraar doorgegeven aan Roy-data. Deze schadevrije jaren zijn van belang voor de bonus-maluskorting bij de nieuwe verzekeraar. Een van de voordelen van het Roy-data systeem is dat het voor u niet meer nodig is om, bij het veranderen van verzekeringsmaatschappij, de papieren royementsverklaring te overhandigen aan de nieuwe maatschappij. Het kwijtraken of het niet ontvangen van deze royementsverklaring (bonus-malusverklaring) is dus nu voorbij.

Wat betekent dit nu voor de autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering zal de verzekeringsmaatschappij, aan de hand van het door u opgeven aantal schadevrije jaren, in het Roy-Data systeem bekijken hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Wanneer deze schadevrije jaren nog niet geclaimd zijn door een andere maatschappij, worden zij aan de nieuwe polis toegekend. Als u inzage wilt hebben in uw registratie in Roy-data, kunt u het formulier ‘inzage in registratie Roy-data’ downloaden op www.seps.nl. Op de website van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (www.seps.nl), vindt u meer informatie over Roy-data.

Schadevrije jaren oldtimer

Bij de klassieke oldtimerverzekering kunt u geen schadevrije jaren opbouwen. Op deze verzekering hanteren verzekeraars een vaste premie. De premie verandert dus niet bij schadevrij rijden of bij schade.

Na 1 maand maar 2% van de MMBS geregistreerd, landbouwvoertuigen op schema

Kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) Sinds het invoeren van de...

Lees meer

Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden

47 procent wantrouwt andere weggebruikers Hoewel de Nederlandse wegen tot de veiligste ter wereld...

Lees meer
auto financieren particulier

5 Tips om als particulier een auto te financieren

Een auto kopen is in de meeste gevallen geen kleine uitgave. Als u de...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!