Wat zijn de gevolgen van negatieve schadevrije jaren?

Met schadevrij rijden bouw je zogenaamde schadevrije jaren op bij een autoverzekering. Veroorzaak je in een jaar wel een schuldschade? Dan kost het jou juist een schadevrij jaar. Wat zijn de gevolgen als je negatieve schadevrije jaren hebt? En hoe raak je ze weer kwijt?

Bij veel motorrijtuigenverzekeringen worden de hoogste lasten neergelegd bij de bestuurders met hogere schadeclaims. Wie schades aanricht gaat meer betalen. Wie geen schades veroorzaakt, krijgt een hoge korting op de premie. Door dit systeem krijgen verzekerden een groot belang om niet te claimen en dus voorzichtiger te rijden. Het idee van negatieve schadevrije jaren is helemaal een schrikbeeld.

Hoe ontstaan negatieve schadevrije jaren?

Een claim op je autoverzekering (of andere motorrijtuigenverzekering) gaat ten laste van je schadevrije jaren. Bestuurders die nog geen of nauwelijks schadevrije jaren hebben opgebouwd, kunnen door één schade al negatieve schadevrije jaren krijgen. Dit wordt ook wel malus genoemd. Als je in de malus terecht komt, krijg je geen korting meer op je premie, maar juist een premie-opslag.

Hoe weten verzekeraars dat jij negatieve schadevrije jaren hebt?

De oplossing lijkt eenvoudig. Je vraagt een nieuwe autoverzekering aan en bij de aanvraag geef je aan dat je nog geen schadevrije jaren opgebouwd hebt. Op deze manier word je niet geconfronteerd met de opgebouwde negatieve schadevrije jaren. Maar zo werkt het niet. Verzekeraars leggen opgebouwde schadevrije jaren vast in een systeem genaamd Roydata. Bij het aanvragen van een autoverzekering kunnen ze in dit systeem nagaan of je nog recht hebt op schadevrije jaren. Ook kunnen verzekeraars zien dat op jouw naam negatieve schadevrije jaren staan.

Hoe kom je van negatieve schadevrije jaren af?

Je auto op naam van iemand anders verzekeren is niet de oplossing. Je moet jezelf namelijk in dat geval wel opgeven als regelmatige bestuurder. De verzekeraar zal nadere gegevens over jou opvragen. Verzekeraars zijn namelijk achterdochtig bij een aangevraagde verzekering waarbij de aanvrager afwijkt van de regelmatige bestuurder.

De oplossing is eenvoudig. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je weer een extra schadevrij jaar op. Je moet dus even op de blaren zitten, maar het probleem kun je verkleinen door autoverzekeraars te vergelijken. Niet iedere verzekeraar wil jou accepteren, maar er blijven voldoende opties over.

Vergelijk online de premie van een autoverzekering

  • Weet ik niet