Wat zijn de gevolgen van negatieve schadevrije jaren?

Gevolgen negatieve schadevrije jaren

Met schadevrij rijden bouw je zogenaamde schadevrije jaren op bij een autoverzekering. Veroorzaak je in een jaar wel een schuldschade? Dan kost het jou juist een schadevrij jaar. Wat zijn de gevolgen als je negatieve schadevrije jaren hebt? En hoe raak je ze weer kwijt?

Bij veel motorrijtuigenverzekeringen worden de hoogste lasten neergelegd bij de bestuurders met hogere schadeclaims. Wie schades aanricht gaat meer betalen. Wie geen schades veroorzaakt, krijgt een hoge korting op de premie. Door dit systeem krijgen verzekerden een groot belang om niet te claimen en dus voorzichtiger te rijden. Het idee van negatieve schadevrije jaren is helemaal een schrikbeeld.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Verzekeraars kunnen jou weigeren

Met negatieve schadevrije jaren is het ook lastiger om een auto te verzekeren. Verzekeraars proberen schaderijders te weren. Bij het aanvragen van een verzekering kun je zelfs geweigerd worden. Het gevolg is dat je moeilijker verzekerd kunt worden.

Hoe weten verzekeraars dat jij negatieve schadevrije jaren hebt?

De oplossing lijkt eenvoudig. Je vraagt een nieuwe autoverzekering aan en bij de aanvraag geef je aan dat je nog geen schadevrije jaren opgebouwd hebt. Op deze manier word je niet geconfronteerd met de opgebouwde negatieve schadevrije jaren. Maar zo werkt het niet. Verzekeraars leggen opgebouwde schadevrije jaren vast in een systeem genaamd Roydata. Bij het aanvragen van een autoverzekering kunnen ze in dit systeem nagaan of je nog recht hebt op schadevrije jaren. Ook kunnen verzekeraars zien dat op jouw naam negatieve schadevrije jaren staan.

Hoe kom je van negatieve schadevrije jaren af?

Je auto op naam van iemand anders verzekeren is niet de oplossing. Je moet jezelf namelijk in dat geval wel opgeven als regelmatige bestuurder. De verzekeraar zal nadere gegevens over jou opvragen. Verzekeraars zijn namelijk achterdochtig bij een aangevraagde verzekering waarbij de aanvrager afwijkt van de regelmatige bestuurder.

De oplossing is eenvoudig. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je weer een extra schadevrij jaar op. Je moet dus even op de blaren zitten, maar het probleem kun je verkleinen door autoverzekeraars te vergelijken. Niet iedere verzekeraar wil jou accepteren, maar er blijven voldoende opties over.

Vergelijk online de premie van een autoverzekering