Opgebouwde schadevrije jaren overdragen: hoe zit het precies?

Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de autoverzekering. Door schadevrij te rijden kunt u bij de meeste verzekeraars een korting tussen de 70 en 80% opbouwen. Onder voorwaarden is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders. Wat zijn de mogelijkheden en wanneer speelt dit?

Het is mogelijk om samen schadevrije jaren op te bouwen, maar ze blijven verbonden aan één persoon. Diegene die de autoverzekering op naam heeft is de eigenaar van de opgebouwde jaren. Bij het uit elkaar gaan, blijven de schadevrije jaren dus van één van beide partners. Het is mogelijk om de jaren (deels) over te hevelen naar de partner.

Schadevrije jaren verdelen bij een echtscheiding

Bij een scheiding, maar ook bijvoorbeeld bij het verbreken van een samenlevingscontract, is het mogelijk om de schadevrije jaren te verdelen. Op deze manier kunt u voorkomen dat de partner die de autoverzekering niet op naam heeft weer met nul jaren moet beginnen. Met een afstandsverklaring kan de eigenaar van de schadevrije jaren deze overdragen op de ex-partner.

Schadevrije jaren overdragen na overlijden

Het is in principe niet mogelijk om, bij overlijden van de verzekeringnemer, de schadevrije jaren over te dragen aan de nabestaanden. Dit is anders als de ontvanger van de jaren al regelmatige bestuurder van de auto was. Verzekeraars zullen als voorwaarde stellen dat de ontvanger van de schadevrije jaren voor het overlijden al als regelmatige bestuurder stond aangetekend.

Overdragen aan leaserijder

Werknemers die rijden in een auto van de zaak, bouwen officieel geen schadevrije jaren op. Na het inleveren van de auto kunnen leasemaatschappijen een zogenaamde leaseverklaring afgeven. Hieruit blijkt hoeveel jaar er met de auto gereden is en hoeveel schades er veroorzaakt zijn. Bij een leaseauto is het gebruikelijk om alle schades te claimen. Ook de kleine schades. Hierdoor valt de leaseverklaring vaak niet goed uit voor de leaserijder. Bij lease worden er geen schadevrije jaren overgedragen, maar de leaseverklaring kan wel gebruikt worden om schadevrij rijden aan te tonen.

Lees ook:

Kan ik schadevrije jaren overdragen?

Negatieve schadevrije jaren op uw naam? Wat nu?

Negatieve schadevrije jaren. Wat zijn de gevolgen?

 

auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer
gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!