Een schadeformulier invullen, hoe werkt dit?

Betrokken raken bij een aanrijding is al vervelend genoeg. Wanneer moet u nu wel of geen schadeformulier invullen en welke informatie moet u invullen en aankruisen? Voor de verzekeringsmaatschappij is het belangrijk dat u het formulier zo volledig mogelijk invult om uw schade op een juiste manier af te kunnen wikkelen. Het zou zonde zijn als uw schade wordt afgewezen omdat het formulier niet juist is ingevuld.

Wanneer is het invullen van een schadeformulier noodzakelijk?

Als u een aanrijding heeft gehad waarbij een andere partij betrokken is geweest, dan dient er altijd een schadeformulier ingevuld te worden door beide partijen. Het schadeformulier bestaat uit een toelichting, een origineel schadeformulier en een doordruk van dit formulier. U vult met de tegenpartij het originele formulier in. Hierdoor drukt de informatie die u invult automatisch door op het schadeformulier wat hierachter aan vast zit. Maakt u gebruik van een geprint schadeformulier? Dan zal deze twee keer ingevuld moeten worden door u en de tegenpartij. Een geprint schadeformulier drukt namelijk niet door. Het is belangrijk dat beide partijen in het bezit zijn van een volledig ingevuld schadeformulier.

In principe is bij ruitschadestormschade, brandschade, hagelschade,  inbraakschade, diefstal van het voertuig en aanrijdingen waarbij geen tegenpartij bij betrokken is geweest, een schadeformulier niet noodzakelijk.

In het midden van het formulier ziet u nummer 12, aangegeven als “toedracht”. Hier kunt u het hokje/de hokjes aankruisen die van toepassing zijn. Zo wordt het voor de verzekeringsmaatschappij een stuk duidelijker om te beoordelen hoe de aanrijding is ontstaan. Onderin op het formulier kunnen beide partijen bij nummer 14, aangegeven als “mijn opmerkingen”, zelf nog een korte toelichting geven.

Als alle informatie volledig is ingevuld en beide partijen het eens zijn met hetgeen wat er op het formulier vermeld staat, dan moet het formulier door beide personen worden ondertekend. Na ondertekening kan het origineel losgescheurd worden van de doordruk zodat beide betrokkenen een eigen formulier hebben.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

De achterzijde van het schadeformulier

Het invullen van de achterzijde van het schadeformulier wordt vaak vergeten door verzekerden. Toch is het erg belangrijk voor de verzekeringmaatschappij dat de achterzijde wordt ingevuld. Het invullen van de achterzijde kunt u rustig thuis doen. Hier heeft u de tegenpartij niet voor nodig. Door het invullen van de achterzijde van het formulier, maakt het dat het schadeformulier úw formulier wordt.

Op de achterzijde van het schadeformulier wordt veel informatie gevraagd, maar niet alles is even belangrijk. De belangrijkste acht punten die ingevuld moeten worden zijn de volgende:

 1. Verzekeringnemer
 2. Bestuurder
 3. Schade aan uw motorrijtuig
 4. Politie
 5. Slachtoffers
 6. Omstandigheden tijdens voorval
 7. Aansprakelijkheid
 8. Datum en handtekening

Denkt u er wel aan dat u alle informatie invult die onder deze punten vallen? Voorbeeld: De gegevens die onder verzekeringnemer vallen zijn naam, rekeningnummer, beroep, loondienst/zelfstandig en recht op aftrek BTW.

Als u de achterzijde van het formulier ook heeft ingevuld kunt u deze naar uw verzekeringsmaatschappij of assurantietussenpersoon toesturen. Die kan uw schade dan verder in behandeling nemen.

Waar moet u nog meer op letten?

Tot slot geven wij u nog een aantal tips die u kunt gebruiken als u betrokken raakt bij een aanrijding en een aanrijdingsformulier moet invullen:

 1. Als er een discussie ontstaat tussen u en de tegenpartij tijdens het invullen van het schadeformulier en u bent het niet eens met hetgeen de tegenpartij op het formulier vermeldt, zet dan NIET uw handtekening op het formulier!!
 2. Maak foto’s van de schade aan beide voertuigen.
 3. Maak foto’s van de situatie ter plaatse.
 4. Maak een foto van uw schadeformulier (voor- en achterzijde). Mocht het formulier niet aankomen bij de verzekeringsmaatschappij dan heeft u altijd nog iets achter de hand.
 5. Ga op zoek naar getuigen en noteer de volledige naam- en adresgegevens en een telefoonnummer.
 6. Zodra de voorzijde van het schadeformulier door beide partijen is ondertekend, mag u NIETS meer veranderen op het formulier. Doet u dit wel dan is uw formulier ongeldig.

Download uw schadeformulier

Zorg ervoor dat u altijd een schadeformulier in de auto hebt liggen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kunt u dit op een juiste manier afhandelen met de tegenpartij. Op onze website kunt u een online schadeformulier downloaden.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!