Wat is een aanrijdingsformulier?

Een aanrijdingsformulier is een formulier dat in iedere auto hoort te liggen. Bij autoschade heeft u deze namelijk nodig voor het vastleggen van de situatie en de omstandigheden rondom de schade. Als u niet gelijk samen met de tegenpartij een aanrijdingsformulier invult, kunnen er later verschillende opvattingen bestaan over de toedracht van de schade. Dat wilt u voorkomen.

Bij een aanrijding kunnen er makkelijk verschillende verhalen ontstaan over de toedracht van de schade. Hierdoor ontstaat een probleem. Verzekeraars kunnen onderling niet uitvechten wie aansprakelijk is voor het ongeluk, als er verschillende oorzaken en omstandigheden worden opgegeven door de verzekerden. Een oplossing is dat betrokkenen bij een ongeval samen één aanrijdingsformulier invullen. Met één verhaal en toelichting kan de verzekeraar beoordelen wie aansprakelijk is.

Eén aanrijdingsformulier binnen Europa?

Binnen Europa wordt gebruik gemaakt van één aanrijdingsformulier. De indeling en vormgeving is gelijk, alleen de taal verschilt. Dit biedt gemak. Bij een schade in het buitenland kunnen de betrokkenen aan de hand van het Nederlandstalige aanrijdingsformulier ook een schade indienen op een aanrijdingsformulier in een andere taal.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Vul de voorzijde van het aanrijdingsformulier volledig in

Het aanrijdingsformulier is niet compact. Op het eerste oog lijken veel vragen overbodig, maar vrijwel alle vragen moeten beantwoord worden. Tenminste, voor zover mogelijk. Als u bijvoorbeeld geen groene kaart bij zich heeft, is het niet erg om de vragen over de groene kaart over te slaan. Het formulier kan ingevuld worden door twee betrokkenen. U vult uw gegevens in bij voertuig A of voertuig B.

De ingevulde gegevens worden doorgedrukt op een tweede formulier

Het aanrijdingsformulier bestaat uit twee vellen. Alles wat u op het voorste formulier invult, wordt doorgedrukt op het tweede formulier. Na het volledig invullen en ondertekenen, krijgen beide betrokkenen één van de formulieren mee. Deze kunt u doorsturen naar uw verzekeraar. De achterzijde kunt u alleen invullen. Dit kunt u ook later pas doen. Vul de achterzijde wel in voordat u het aanrijdingsformulier naar de verzekeraar stuurt.

Beide partijen ondertekenen de voorzijde

Het is de bedoeling dat u samen met de tegenpartij omschrijft hoe de schade is ontstaan. Het kan alleen één verhaal worden als beide partijen het ermee eens zijn. Alleen als het aanrijdingsformulier door beide partijen ondertekend is, verklaren beide betrokkenen dat het verhaal klopt. Zorg er bij schade dus altijd voor dat van beide partijen een handtekening op het formulier staat.

Wat als u het er niet mee eens bent?

Bij het invullen kan er onenigheid bestaan over de toedracht van de schade. Toch is het belangrijk om wel samen het formulier in te vullen. Als u het niet eens bent met de omschrijving op het formulier, kunt u hierover een aantekening maken. Dit doet u onderaan het formulier. U geeft bijvoorbeeld aan dat u niet akkoord bent met hoe de situatie omschreven is. Het is vervolgens aan de verzekeraars om de schade te beoordelen en contact op te nemen met de betrokkenen om een juist beeld te krijgen.

De voorzijde mag u niet meer aanpassen

Nadat de aanrijdingsformulieren losgescheurd zijn van elkaar, mag u geen aanpassingen meer doorvoeren op de voorkant. De tegenpartij heeft het formulier ondertekend zonder de aanpassingen die u later toevoegt. Als u iets vergeten bent, kunt u beter de achterzijde van het formulier gebruiken om de voorzijde mee toe te lichten of aan te vullen.

Aanrijdingsformulier aanvragen

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u samen met de polis een aanrijdingsformulier. Heeft u deze niet meer, dan kunt u een aanrijdingsformulier aanvragen bij uw tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.

autoschadeformulierGratis aanrijdingsformulier downloaden

europees schadeformulierDownload hier een aanrijdingsformulier.

Aanrijdingsformulier aanvragen

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u samen met de polis een aanrijdingsformulier. Heeft u deze niet meer, dan kunt u een aanrijdingsformulier aanvragen bij uw tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.

autoschadeformulierGratis aanrijdingsformulier downloaden

europees schadeformulierDownload hier een aanrijdingsformulier.

Verhaalservice

Diks Verzekeringen werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij. Heeft iemand schade bij u veroorzaakt, maar heeft u geen dekking op uw eigen polis? 112schade.nl kan u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.

112schade

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!