Wat moet ik doen als ik schade veroorzaakt heb aan een andere auto?

Vanaf het moment dat het kenteken van een auto op uw naam staat, moet u een autoverzekering afsluiten. U dient minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Zo bent u verzekerd wanneer u schade veroorzaakt aan een andere auto. Wat moet u precies doen wanneer dit gebeurt?

Schade veroorzaakt aan andermans auto

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan gebeuren dat u op de snelweg een aanrijding veroorzaakt of in uw straat per ongeluk met uw auto tegen een geparkeerde auto aanrijdt. Het is dan belangrijk dat u weet wat u moet doen. Wij helpen u graag op weg.

In eerste instantie is het belangrijk dat u uzelf en de andere betrokkenen in veiligheid brengt. Wanneer er gewonden zijn of wanneer de schade zeer ernstig is, belt u dan de politie en/of ambulance. Als de auto’s het verkeer blokkeren en nog kunnen rijden, zet de auto’s dan aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Zorg dat u zelf niet op de vluchtstrook staat, maar ga achter de vangrail of in de berm staan. Maak waar mogelijk foto’s van de situatie en vraag eventuele getuigen om hun gegevens. Vul ook altijd samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Lees ook ons artikel “Hoe kom ik aan een Europees schadeformulier?

Schadeformulier invullen

Een schadeformulier invullen na een aanrijding is heel belangrijk. Voor het in behandeling nemen van een schade kan de verzekeraar zelfs een schadeformulier eisen. Een verzekeraar kan hier namelijk veel informatie uithalen. De verzekeraar beoordeelt namelijk ook of de schade te verhalen is op een eventuele veroorzaker van de schade.

Zorg ervoor dat u het schadeformulier samen met de tegenpartij invult. Door het schadeformulier samen in te vullen, voorkomt u misverstanden en geeft u de tegenpartij geen kans om iets anders dan de waarheid in te vullen. Probeer alert te zijn en zorg ervoor dat alles goed wordt vastgelegd en geregeld. Let erop dat zowel de voor- als achterkant ingevuld wordt. Zet niet zomaar uw handtekening op het schadeformulier. Zeker niet wanneer u het niet eens bent met wat er is ingevuld. Bij ‘Mijn opmerkingen’ heeft u de kans om op te schrijven waar u het, in tegenstelling tot wat de tegenpartij beweert, niet mee eens bent en wat volgens u de waarheid is. Teken het schadeformulier pas wanneer u dit vermeld heeft.

Besparen op uw autoverzekering? Vergelijk premies!

Terugval schadevrije jaren bij schuldschade

Voor elk jaar dat u geen schades claimt op uw autoverzekering ontvangt u 1 schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer korting u krijgt op de premie van uw autoverzekering. Bij het claimen van een schuldschade valt u 5 schadevrije jaren terug. Een schuldschade wil zeggen dat wanneer u per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt, de schuld u toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij uw autoverzekering geclaimd worden. Bij elke geclaimde schade raakt u 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag.

Heeft u vragen met betrekking tot schade of schadevrije jaren? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Bereken de premie voor een autoverzekering

  • Weet ik niet