6 tips voor het vergelijken van een autoverzekering op prijs!

Veel mensen denken dat het vergelijken van autoverzekeringen lastig is. Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten om een autoverzekering voor de beste prijs te vinden. Daarom is het een klusje dat vaak wordt uitgesteld. Zonde! Want door te vergelijken kunt u op jaarbasis soms veel geld besparen. En het is ook nog eens veel gemakkelijker dan u denkt. Wij geven u graag 6 tips voor het vergelijken van autoverzekeringen op prijs!

Tip 1: Kijk kritisch naar de dekking

U heeft drie keuzes voor de dekking van uw autoverzekering: WA, WA + beperkt casco en allrisk. Als u kijkt naar de prijs is een WA verzekering de minst uitgebreide en dus goedkoopste verzekering, en een allriskverzekering de uitgebreidste en dus duurste verzekering.

Kijk bij het kiezen van de dekking  naar de leeftijd van uw auto. Veel mensen betalen te veel geld voor hun autoverzekering, omdat de dekking niet (meer) past bij de leeftijd van hun auto. Over het algemeen worden de volgende leeftijden aangehouden:

Leeftijd autoDekking
0 tot 6 jaar oudAllrisk
6 tot 10 jaar oudWA + beperkt casco
10 jaar en ouderWA

Dit is slechts een richtlijn, oudere auto’s kunnen soms ook beter uitgebreid verzekerd worden. Tegenwoordig gaan auto’s namelijk langer mee dan vroeger. Volgens Stichting Bovag-Rai Mobiliteit is de gemiddelde leeftijd waarop een auto gesloopt wordt ongeveer 18 jaar.

Met de juiste dekking zorgt u ervoor dat u in elke situatie goed verzekerd bent. Reparatiekosten aan een auto kunnen flink oplopen, en dan hebben we het nog niet eens over letselschade. Het is daarom fijn om goed verzekerd te zijn, zo voorkomt u torenhoge kosten.

Tip 2: De premie per maand, kwartaal, halfjaar of jaar betalen

Bij het vergelijken van een autoverzekering moet u aangeven of u de premie per maand, kwartaal, halfjaar of jaar wilt betalen. Veel mensen kiezen voor maandbetaling, maar een jaarbetaling heeft veel voordelen. Zo krijg je bij veel verzekeraars korting op de verzekeringspremie als u het hele bedrag in één keer betaalt. Ook bespaart u op de administratiekosten, omdat u deze maar één keer betaalt bij jaarbetaling in plaats van elke maand. Laat uw financiële situatie het toe om de premie meteen voor het hele jaar te betalen? Dan kan dat positieve invloed hebben op de prijs van uw autoverzekering.

Tip 3: Kijk naar de hoogte van het eigen risico

De meeste verzekeraars hanteren een eigen risico bij schade aan een auto. Dit is het gedeelte van de kosten dat voor eigen rekening komt. De meeste verzekeraars hanteren een standaard eigen risico, maar de bedragen kunnen onderling verschillen. U kunt er voor kiezen om het eigen risico te verhogen. Hierdoor betaalt u minder premie voor uw autoverzekering. Door het eigen risico op te hogen kunt u veel geld sparen.

Er  zijn ook verzekeraars die helemaal geen eigen risico hanteren. Kijk daarom altijd goed in de polisvoorwaarden van de verzekeraar om te zien wat voor voorwaarden zijn aan het eigen risico gesteld hebben.

Tip 5: Let op uw schadevrije jaren

Heeft u al eerder een autoverzekering gehad? Dan heeft u de afgelopen jaren schadevrije jaren opgebouwd. Voor elk jaar dat u geen schade claimt, krijgt u één schadevrij jaar. Voor het afsluiten van een autoverzekering geldt: hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe meer premiekorting u krijgt. Bij het vergelijken van autoverzekeringen kunt u natuurlijk niets veranderen aan het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Bij een relatief kleine schade aan uw auto kunt u er wel voor kiezen om geen schade te claimen bij uw verzekeraar. Zo zorgt u ervoor dat u geen schadevrije jaren verliest en de premie dus niet omhoog gaat.

Tip 6: Vergelijk elk jaar opnieuw

Premies en polisvoorwaarden van een autoverzekeraar kunnen ieder jaar weer veranderen. Daarom kan een autoverzekering met dezelfde dekking volgend jaar ineens goedkoper zijn bij een andere verzekeraar. Ook uw persoonlijke situatie kan natuurlijk veranderen. Wij adviseren daarom om jaarlijks te controleren of uw autoverzekering nog wel bij u past. Het vergelijken kan heel gemakkelijk via onze online vergelijkingstool. Met het kenteken kunnen we al heel wat gegevens van uw auto achterhalen. Na het invullen van een aantal persoonlijke gegevens kan het vergelijken beginnen. Zo vindt u altijd de goedkoopste autoverzekering tegen de beste prijs.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

  • Weet ik niet