Autoverzekering opzeggen

Een autoverzekering is een overeenkomst tussen u en een verzekeraar. Bij een autoverzekering wordt door beide partijen een contract getekend met rechten en plichten waar zowel de verzekeraar als uzelf zich aan moeten houden. De autoverzekering opzeggen is natuurlijk mogelijk, maar dit kan niet op elk willekeurig moment.

De autoverzekering opzeggen kan op drie momenten, namelijk:

  • Per contractvervaldatum
  • Bij wijzigingen in de voorwaarden of bij premieverhoging
  • Bij verkoop van de auto

Opzeggen autoverzekering

Hieronder worden de drie momenten, waarop het opzeggen van een autoverzekering mogelijk is, kort toegelicht.

Opzeggen autoverzekering per contractvervaldatum

In principe sluit u een autoverzekering af voor de tijd van één jaar. Na het eerste jaar wordt de verzekering dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van maximaal één maand. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om in het eerste jaar het contract op te zeggen. In de polisvoorwaarden kunt u terugvinden wat bij uw verzekeraar van toepassing is.
In het verleden werden er vaak contracten afgesloten voor meerdere jaren. Dit is nog steeds mogelijk, maar het is niet gebruikelijk.

Autoverzekering opzeggen bij wijzigingen in de voorwaarden

Een verzekeraar heeft het recht om tussentijds veranderingen in de polisvoorwaarden of de premie door te voeren. Verzekerden kunnen bij verslechtering van de voorwaarden of een verhoging van de premie de verzekering opzeggen. Dit is ook mogelijk in het eerste jaar.

Bij verkoop van de auto

Wanneer het verzekerde object niet meer in uw bezit is, hoeft u het niet meer te verzekeren. U moet wel aan kunnen tonen dat de auto niet meer in uw bezit is. Dit doet u door middel van het vrijwaringsbewijs. Een vrijwaringsbewijs is een document waarmee u kunt aantonen dat het kenteken van de verkochte auto niet meer op uw naam staat. Om uw autoverzekering op te zeggen, dient u een kopie van het vrijwaringsbewijs te overleggen als bewijs van de verkoop.

Indien u een nieuwe auto heeft gekocht, kunt u ook de verzekering laten aanpassen op uw nieuwe auto.

Autoverzekering opschorten

Zolang de auto op uw naam staat, moet deze verzekerd zijn. Naast het opzeggen van de autoverzekering, kunt u er ook voor kiezen om de autoverzekering op te schorten. In dat geval wordt de verzekering tijdelijk stopgezet. Zodra u weer een auto op uw naam heeft, kunt u de verzekering opnieuw activeren. Een autoverzekering opschorten in plaats van beëindigen, is vooral een goede optie als u in de huidige verzekering negatieve schadevrije jaren heeft opgebouwd. Negatieve schadevrije jaren bouwt u op door het claimen van schuldschades. U kunt bij het beëindigen van een verzekering tegen het probleem aanlopen dat u geen nieuwe verzekering af kunt sluiten. Dit kan te maken hebben met een slecht schadeverleden of omdat u een strafblad heeft.

Wilt u uw huidige autoverzekering toch opzeggen? U kunt gebruik maken van onze gratis opzegservice.

Heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op, wij helpen u graag! Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Winnaar

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

7.9

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 219 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 89.5% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 7.9 voor een autoverzekering.

Rating

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!