Autoverzekering omzetten naar WA-dekking

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen tussen drie verschillende dekkingen. Voor nieuwe auto’s is de meest uitgebreide WA casco verzekering de meest logische optie. Voor oude auto’s wordt er vaak gekozen voor de WA autoverzekering. Welke dekking de beste keuze is, hangt van meerdere factoren af.

Door de dekking in de autoverzekering zo goed mogelijk af te stemmen op jouw persoonlijke situatie en op de auto, kun je veel geld besparen. Eerst zullen wij de standaarddekkingen toelichten en vervolgens geven wij jou handvaten hoe je de dekking selecteert die goed bij jou en jouw auto past.

WA verzekering

Deze dekking is verplicht. Bij schade toegebracht met de auto kan deze autoverzekering worden aangesproken om de veroorzaakte schade aan derden te compenseren. Bij schade kan de tegenpartij jouw verzekeraar rechtstreeks aanspreken om de schade te vergoeden. Jouw eigen schade is niet te verhalen op de verzekering.

WA beperkt casco

Bij een schuldschade wordt alleen de schade waarvoor je aansprakelijk bent, vergoed door de autoverzekeraar. Je eigen schade wordt alleen vergoed bij bepaalde in de polis genoemde gevallen. Hierbij kun je onder andere denken aan dekking bij:

  • Diefstal van de auto
  • Ruitbreuk
  • Hagelschade
  • Schade door brand

WA casco

De WA casco autoverzekering (all risks) is de meest uitgebreide en ook de duurste verzekeringsvorm. Naast de dekking zoals in de andere twee vormen keert deze verzekering ook de eigen schade uit. Ook vandalisme en schade door een onbekende dader worden gecompenseerd door de verzekeraar. Een schade veroorzaakt door een ander, keert de verzekeraar ook uit. De schade wordt vervolgens weer door de verzekeraar verhaald op de veroorzaker.

Een voorbeeld ter illustratie

Je bezit een VW Golf uit 2007 met een dagwaarde van ongeveer €8.000. Op basis van de leeftijd van de auto lijkt de WA casco verzekering niet meer logisch. Je hebt 8 schadevrije jaren opgebouwd. Hoe kun je de auto het beste verzekeren? Uit onze berekeningstool blijkt dat de premie voor een WA casco verzekering uitkomt op €30 per maand.

Voor de WA beperkt casco autoverzekering komt de premie op €17,50 en voor de WA op €13,50 per maand bij de goedkoopste verzekeraar. Voor een extra bedrag van resp. €12,50 en €16,50 per maand kun je voorkomen dat je auto van €8.000 niet wordt vergoed bij een schade door jouw toedoen. In dit geval kan het dus zeker uit om te kiezen voor de WA casco autoverzekering ondanks de leeftijd van de auto.

Wat gebeurt er bij schade als de auto niet WA casco verzekerd is?

Bij een ongeval krijg je bij de beperktere dekkingen je eigen schade niet uitgekeerd. In het geval het een verhaalbare schade is, moet de veroorzaker van de schade aansprakelijk gesteld worden. Dit gaat de verzekeraar niet voor je doen. Gelukkig kun je het kosteloos uitbesteden aan 112schade.nl. De schade wordt netjes voor je verhaald en de kosten die hiervoor gemaakt worden, betaalt de tegenpartij.

ZWARTE-DOOS

Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos

Vanaf 2022 moeten alle nieuwe auto’s die op de Europese markt komen, zijn voorzien...

Lees meer
betekenis-waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van...

Lees meer
Keyless-entry

Auto met keyless entry

Uw auto openen, sluiten en starten zonder een autosleutel nodig te hebben. Waar het...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!