Is een dure muziekinstallatie in de auto meeverzekerd?

Bezit jij een auto met een dure muziekinstallatie? Let dan goed op! Accessoires zijn mogelijk niet standaard meeverzekerd op een autoverzekering. Bij bijvoorbeeld diefstal wordt voor de uitkering de dure zelf toegevoegde accessoires niet vergoed.

Bij het verzekeren van een auto wordt er van de hoogte van de cataloguswaarde uitgegaan. Dit is de waarde zoals de auto standaard uit de fabriek is gerold. Deze waarde wordt achterhaald aan de hand van het kenteken. Gekozen accessoires zijn niet te herkennen aan het kenteken. Deze worden dus niet standaard meegenomen in de cataloguswaarde.

Hoe bepaal je de waarde van de accessoires?

Accessoires is een ruim begrip. Je denkt in eerste instantie aan zaken als een navigatiesysteem, muziekinstallatie en velgen. Bijvoorbeeld een nieuwe laklaag op de auto, belettering en carwrapping worden ook als accessoires gezien. Tel de waarde bij elkaar op en je hebt de te verzekeren waarde aan accessoires. Het gaat om de nieuwprijs. Je gaat dus uit van de nieuwwaarde van bijvoorbeeld jouw muziekinstallatie.

De waarde van de accessoires is niet altijd van belang

Het meeverzekeren van accessoires heeft geen zin als jouw auto uitsluitend verzekerd is tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Binnen deze verzekeringsvorm volgt er namelijk geen uitkering voor schade aan jouw eigen auto. Voor de WA beperkt casco en de WA casco (All Risk) kan de

Accessoires zijn vaak gratis meeverzekerd

Veel autoverzekeraars bieden een gratis dekking voor accessoires. Met dure muziekinstallaties blijft het wel opletten. Er gelden vaak maximale bedragen. De verzekeraar biedt bijvoorbeeld dekking voor jouw muziekinstallatie tot een bepaald bedrag. Met een waarde van duizenden euro’s doe je er verstandig aan om bij de verzekeraar te informeren hoe het zit met de dekking.

Let op met dure accessoires in een WA verzekerde auto

In oudere auto’s kan het vaak niet uit om dure accessoires zoals een muziekinstallatie toe te voegen. Voor de auto’s kunnen de uitgebreide autoverzekeringen niet meer uit. Hierdoor zijn de accessoires ook niet meeverzekerd. Daar komt ook nog bij dat muziekinstallaties in auto’s voor een boete kunnen zorgen van €370 (2017). Dus met open raam rijden en muziek zo hard mogelijk aan kan een dure kostenpost worden.

Vergelijk online de premie voor een autoverzekering