Voor welke motorrijtuigen geldt een verzekeringsplicht?

Voor een motorrijtuig geldt een verzekeringsplicht, maar niet in alle gevallen. Een speelgoedauto met mechanische voortbeweging valt bijvoorbeeld ook onder de definitie van motorrijtuig. Hierop rust geen verzekeringsplicht. Hoe zit het eigenlijk met de elektrische fiets? Bent u ook verplicht om hier een verzekering voor af te sluiten?

Degene die een auto, motor of snorfiets op naam heeft, is ook verplicht om het voertuig tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Bij het veroorzaken van een schade met een motorrijtuig, heeft de gedupeerde een rechtstreeks vorderingsrecht op de verzekeraar van het voertuig. Het doel van de wettelijke verplichting is het beschermen van slachtoffers bij schade veroorzaakt door motorrijtuigen.

Motorrijtuigen verzekeringsplicht

Alle voertuigen die met mechanische en/of elektrische kracht worden voortbewogen, vallen onder de definitie motorrijtuig. Kort samengevat moet voor de volgende motorrijtuigen een WA verzekering afgesloten worden:
• Auto, vrachtauto en vergelijkbare voertuigen
• Motor, bromfiets, snorfiets, fiets met hulpmotor en scooter
• Andere gekentekende voertuigen die op uw naam staan.

Elektrische fiets verplicht verzekeren?

Hierbij is er een onderscheid te maken tussen de standaard elektrische fiets met trapondersteuning en de snelle elektrische fiets. Er geldt geen verzekeringsplicht als de trapondersteuning stopt bij 25 kilometer per uur. De elektromotor heeft een maximaal vermogen van 250 watt. De snelle elektrische fiets kan een snelheid halen van 45 kilometer per uur. Ook heeft de elektromotor een groter vermogen. Voor deze elektrische fietsen geldt wel een verzekeringsplicht. Deze fietsen moeten ook een kenteken dragen. Vanaf 2017 geldt voor deze fietsen ook de verplichting om een helm te dragen.

Voor de standaard elektrische fiets met trapondersteuning geldt geen verzekeringsplicht. Bij schade kan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) aangesproken worden. Deze verzekering wordt vaak in combinatie met de woonhuis- en de inboedelverzekering afgesloten. De fietsverzekering is niet verplicht maar zeker wel aan te bevelen.

auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer
gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer
Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar....

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!