Meldcode auto kwijt: wat moet ik doen?

De meldcode is een viercijferige code die de verzekeraar nodig heeft voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). U bent uw meldcode kwijt? We leggen u hieronder uit wat u in dat geval kunt doen.

Wat is de meldcode?

De meldcode van uw auto bestaat uit de laatste 4 cijfers van uw chassisnummer. Bij een een motor, scooter of een quad bestaat de meldcode uit de laatste vier cijfers van het framenummer. De meldcode vormt een unieke koppeling met het kenteken. Als u een autoverzekering wilt afsluiten of opzeggen, heeft uw verzekeraar de meldcode nodig.  De verzekeraar geeft bij het afsluiten of opzeggen van een autoverzekering de meldcode door aan het RDW. Hierbij kan het RDW controleren of een auto voldoet aan de verzekeringsplicht die we in Nederland hebben. U dient tegelijkertijd de meldcode en kenteken door te geven aan uw verzekeringsmaatschappij, om uw voertuig als verzekerd te laten registeren.

Meldcode kwijt, en nu?

Indien u uw meldcode kwijt bent, kunt u deze terugvinden op uw kentekenbewijs deel 1B of op de kentekencard. Heeft u geen kentekenbewijs bij de hand? Dan zijn er ook nog andere manieren om uw meldcode te achterhalen.

  • De meldcode van uw auto vindt u onder de motorkap of aan de binnenkant van uw portier.
  • U kunt ook uw meldcode opvragen bij het RDW met uw DigiD.
  • De meldcode kunt u opvragen bij de autoverkoper.

 

Sluit een autoverzekering af in 4 stappen