Moet ik mijn leenauto verzekeren?

Op het moment dat uw auto bij de garage staat voor een keuring, onderhoud op reparatie, kan een leenauto van garage een uitkomst zijn. Maar hoe zit het met de autoverzekering? Bent u verplicht om uw leenauto te verzekeren of moet de garage dit doen?

Wie moet de leenauto verzekeren?

In de meeste gevallen zullen garagebedrijven hun auto’s WA verzekeren. Met een WA-verzekering ben je verzekerd van schade die je aan een ander toebrengt. Schade aan het eigen voertuig valt met deze dekking niet onder de verzekering. Het minste risico loopt u wanneer de auto een WA beperkt casco of Allrisk dekking heeft.

Dekking van de leenauto verzekering

Een leenauto van de garage is dus niet helemaal zonder risico. Hoewel de leenauto verzekerd is voor aansprakelijkheidsschade, is de schade aan de auto zelf dus niet verzekerd. Mocht je dus zelf een schade veroorzaken aan de auto, kan het garagebedrijf u verantwoordelijk stellen voor deze schade. Ook op het moment dat de schade u niet zelf te verwijten is, door vandalisme bijvoorbeeld, dan moet u in principe de schade betalen.

Leenauto? Check de verzekering met de garage

Heeft u een leenauto nodig? Check altijd goed van te voren met uw garagebedrijf hoe de leenauto verzekerd is en wat de voorwaarden zijn. Zolang u de auto in bruikleen heeft bent u verantwoordelijk voor de auto. Ook als de auto Allrisk verzekerd is kun je nog steeds voor kosten staan bij een schade. Zo kan het garagebedrijf het verschuldigde eigen risico bijvoorbeeld op u verhalen. Het is belangrijk om dit van te voren duidelijk te hebben voordat u de auto mee naar huis neemt.

Het risico van uw leenauto verzekeren?

Toch zijn er nog wel mogelijkheden om u extra te verzekeren. Zo kan het garagebedrijf u de mogelijkheid bieden om de auto ook casco te verzekeren. De extra kosten kan het garagebedrijf dan bij u in rekening brengen. Uw auto moet dan WA casco (allrisk) verzekerd zijn, en uw eigen auto moet op dat moment voor onderhoud of schadeherstel of APK-keuring in de uitlenende garage staan.

Bereken eenvoudig de premie van uw autoverzekering

  • Weet ik niet