Wat kost een autoverzekering?

De kosten van uw autoverzekering zijn afhankelijk van het risico. Hierbij speelt leeftijd een belangrijke rol. Ouderen en jongeren betalen een hogere premie voor een autoverzekering. Waar heeft dit verschil mee te maken?

Hoe wordt de premie bepaald?

Schadevrije jaren geven korting op de premie voor een autoverzekering. Door een autoverzekering op uw naam te zetten en schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. Wanneer u het hele verzekeringsjaar geen schade claimt op uw autoverzekering krijgt u één schadevrij jaar. Door schade te claimen, verliest u juist weer schadevrije jaren.

Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil in de hoogte van de premie. Hierdoor is een autoverzekering voor jongeren relatief duur. Zij hebben namelijk nog geen schadevrije jaren op kunnen bouwen. Door schadevrij te rijden, kunt u bij de meeste verzekeraars een korting opbouwen die kan oplopen tot 85%.

Kosten verschillen per dekking

De kosten van uw autoverzekering hangen af van de dekking die u kiest.

Er zijn drie standaard verzekeringsvormen. Bij het afsluiten van een autoverzekering kunt u kiezen tussen de volgende dekkingen:

Hieronder worden de verschillende verzekeringsvormen kort toegelicht.

Een WA verzekering biedt uitsluitend dekking tegen aansprakelijkheidsschades. De verzekeraar vergoedt dus schades aangericht aan anderen. Schade aan uw eigen auto wordt met deze verzekering niet uitgekeerd. Voor auto’s van 10 jaar of ouder wordt vaak gekozen voor alleen de verplichte WA verzekering. Toch kan het ook voor deze auto’s verstandig zijn om een uitgebreidere dekking te kiezen.

De beperkt casco is een aanvulling op de verplichte WA autoverzekering. Een goed alternatief met een ruimere dekking is de WA beperkt casco. Hierbij valt niet alleen de schade aangericht aan anderen onder de dekking, maar ook schades veroorzaakt door:

 • Aanrijding met loslopende dieren
 • Hagel en storm
 • Bliksem
 • Brand en ontploffing
 • Ruitbreuk
 • Diefstal
 • Poging tot diefstal

De schades die geclaimd worden op het beperkt casco deel van de verzekering gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud wordt vaak voor de WA beperkt casco gekozen. De meest logische keuze voor nieuwe auto’s is de WA casco (allrisk) verzekering.

Het grootste verschil in dekking met de WA beperkt casco is dat bij een allrisk verzekering eigen schade door aanrijdingen ook vergoed wordt door de eigen verzekeraar. Daarnaast is vandalismeschade ook verzekerd bij een allrisk verzekering.

Bepalende factoren

Belangrijke premiebepalende factoren zijn:

 • De gekozen dekking
 • Het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd
 • Uw leeftijd
 • Uw postcode

Autoverzekering duurder voor jongeren en ouderen

Dat de kosten van een autoverzekering voor jongeren hoger zijn, heeft dus onder andere te maken met de schadevrije jaren die zij nog niet hebben opgebouwd. Daarnaast kunnen verzekeraars met cijfers onderbouwen dat zowel jongeren als ouderen meer schades veroorzaken. Uit onderzoek van een verzekeraar blijkt dat automobilisten van 81 jaar of ouder zeven keer meer kans op een ongeval hebben dan automobilisten tussen de 61 en 65 jaar. Zestigers betalen meestal dus een gunstige premie voor de verzekering. Ouderen betalen gemiddeld €5,- tot €10,- meer per maand in vergelijking met jongere bestuurders. Bij bepaalde verzekeraars kunnen 75-plussers geen autoverzekering meer afsluiten. Het is wel zo dat ze verzekerd mogen blijven, maar voor een nieuwe autoverzekering komen ze niet in aanmerking.

Kosten autoverzekering vergelijken

Bij het kiezen van een autoverzekering is het belangrijk dat u verschillende verzekeraars met elkaar vergelijkt. U heeft namelijk keus uit tientallen verzekeraars. Wanneer de ene verzekeraar te duur is, kiest u voor een andere goedkopere verzekeraar. Het vergelijken van een autoverzekering is belangrijk. U zorgt er zo voor dat de kosten van uw autoverzekering niet te hoog zijn.

Lees ook:

Winnaars

Thuiswinkel awards voor Diks verzekeringen

8

Beoordeling

Diks Verzekeringen heeft meer dan 220 beoordelingen bij klantenvertellen.nl. 100% beveelt ons aan met een gemiddeld cijfer van: 8 voor een autoverzekering.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!