Kan ik mijn kenteken online schorsen?

Eigenaren van voertuigen kunnen vanaf april 2009 het kenteken schorsen via het internet bij de RDW. Waar u vroeger nog naar het postkantoor moest om een kenteken te schorsen, kan dit tegenwoordig op de website van de RDW.

Lees hier alles over het nieuwe kentekenbewijs.

Een voertuig tijdelijk niet gebruiken: schorsen

Als u van plan bent om met uw voertuig langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg, dan kunt u het voertuig van de openbare weg afhalen. Het is dan mogelijk om ook het kenteken te schorsen. De RDW registreert de schorsing in het kentekenregister. Hierdoor hoeft u geen wegenbelasting te betalen, is er geen APK-keuringsplicht en vervalt de verplichting voor een WA-verzekering. Het schorsen van een kenteken kan u dus veel geld besparen. Mocht u ook de verzekering schorsen en had u een WA extra of WA-casco(allrisk) dekking, dan moet u zich wel goed realiseren dat ook deze dekking niet meer van kracht is.

 

Online schorsing aanvragen of verlengen

Voordat u de aanvraag doet, willen we u wijzen op het volgende:

  1. Alleen particulieren kunnen gebruikmaken van deze dienst. Voor rechtspersonen, publiek rechtelijke rechtspersonen en kerken (PURK) is online schorsen (nog) niet mogelijk.
  2. U kunt alleen een kenteken schorsen dat op uw naam staat.
  3. Voor het schorsen van een kenteken moet u in het bezit zijn van het volledige kentekenbewijs.
  4. Een voertuig waarvan het kenteken is geschorst, mag niet op de openbare weg staan of rijden.

Als u online een nieuwe schorsing voor uw voertuig aanvraagt, gaat deze per direct in. De schorsing is maximaal 1 jaar geldig. Na de schorsing kunt u zelf de autoverzekering stopzetten. De RDW geeft aan de Belastingdienst door dat het kenteken is geschorst. U hoeft zelf geen actie te ondernemen. Als het voertuig belastingplichtig is en u beëindigt de schorsing binnen 3 maanden na de ingangsdatum (1 maand voor zware bedrijfsauto’s), moet u alsnog belasting betalen over de periode waarin het kentekenbewijs was geschorst. Zie voor meer informatie de site van de Belastingdienst (zoekterm ‘schorsen’).

Als uw aanvraag is afgehandeld, krijgt u binnen vijf (werk)dagen een nieuw tenaamstellingsbewijs (deel 1B) opgestuurd van de RDW, met daarop de vermelding dat het kenteken is geschorst. De schorsing gaat in direct nadat u deze online heeft aangevraagd. Vanaf dat moment mag uw voertuig dus niet meer op de openbare weg staan of rijden. Het is niet mogelijk om een nieuwe schorsing op een latere datum in te laten gaan. Voor de aanvraag heeft u een DigiD inlogcode nodig. Ter controle van de ingevoerde gegevens is het handig uw e-mailadres en kentekenbewijs bij de hand te houden.

U kunt alleen betalen via iDEAL, de online betaalomgeving van uw bank. Woont u in het buitenland? De RDW stuurt het tenaamstellingsbewijs (1B) niet naar het buitenland, maar naar het laatst bekende adres in Nederland of naar een Nederlands correspondentieadres. Voor het aanvragen van een correspondentieadres moet u een gemotiveerd schriftelijk verzoek + kopie legitimatiebewijs naar de RDW sturen. Mocht u op basis van bovenstaande geen gebruik kunnen of willen maken van deze online dienst, dan kunt u uw voertuig schorsen of de schorsing beëindigen op een van de grotere postkantoren.

Kosten schorsing (2016):

Personenvoertuigen tot 15 jaar en bedrijfswagens onder 3500 kg tot 15 jaar€ 73,00
Bromfietsen€ 11,00
Alle andere voertuigen€ 24,00
Verlengen schorsing€ 24,00
Verlengen schorsing bromfiets€ 11,00
Opheffen schorsing€ 0,00
Voertuigen tot 15 jaar schorsen binnen 1 jaar na opheffen vorige schorsing€ 120,00

Langer dan een jaar schorsen

Wilt u uw voertuig langer dan 1 jaar schorsen? Dan kunt u de bestaande schorsing vanaf 6 weken voor de einddatum met 1 jaar verlengen. Hierbij geldt dat de nieuwe einddatum gelijk is aan de einddatum van de oude schorsing, plus één jaar. U ontvangt van de RDW een tenaamstellingsbewijs (deel 1B) met daarop de nieuwe einddatum. Het oude tenaamstellingsbewijs moet u na ontvangst van het nieuwe bewijs vernietigen. Via het postkantoor is het niet mogelijk om de schorsing voor de einddatum te verlengen.

Meer dan 5 voertuigen schorsen

Heeft u meer dan 5 voertuigen die u (opeenvolgend) wilt schorsen of heeft u deze al eerder geschorst? Dan is elke volgende schorsing gratis, mits deze aan de voorwaarden van de verzamelaarsregeling voldoet. Lees hier meer over deze verzamelaarsregeling.

DigiD
Voor het gebruik van deze dienst dient u ingelogd te zijn. U kunt inloggen met uw DigiD inlogcode. Na het selecteren van de dienst, wordt dit automatisch aan u gevraagd. Meer informatie over DigiD vindt u hier.

Schorsingsperiode

Een schorsingsperiode duurt maximaal een jaar en gaat in op de dag dat u de schorsing aanmeldt. De schorsingsperiode wordt op het tenaamstellingsbewijs vermeld.

Na een jaar loopt de schorsing automatisch af. Om daarna met uw voertuig te mogen rijden, moet u het tenaamstellingsbewijs op het postkantoor laten aanpassen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Als u uw voertuig verkoopt, of op een andere manier overdraagt, vervalt de schorsing automatisch bij het overschrijven van het kenteken.

Bij tussentijdse opheffing van de schorsing of verkoop van het voertuig, ontvangt u geen restitutie van het schorsingsbedrag.

Verlengen van een schorsing

Wilt u langer dan een jaar schorsen? Dan moet u voor afloop van de schorsingsperiode een verlenging aanvragen bij het postkantoor of bij de klantenbalie van de RDW in Veendam, Zoetermeer of Den Bosch (keuringsstation).

Dit kan uiterlijk op de einddatum van de schorsing, die op het tenaamstellingsbewijs staat. Vervalt de schorsing in een weekend? Dan moet u de verlenging voor dat weekend regelen.

U kunt de schorsing steeds opnieuw verlengen voor maximaal een jaar. De nieuwe schorsing gaat in op de dag van de aanvraag. U moet hiervoor dezelfde documenten meenemen als bij het aan- of afmelden van een schorsing.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!