Mag je een kentekenbewijs in de auto bewaren?

Welk kentekenbewijs moet u in de auto bewaren en welke niet? Vaak vraagt de politie om uw rijbewijs en kentekenbewijs wanneer zij u aanhouden, maar welk kentekenbewijs moet u nu eigenlijk in de auto bewaren?

Lees hier alles over het nieuwe kentekenbewijs.

Kentekenbewijzen die u WEL bij u in de auto moet bewaren

Onderstaande kentekenbewijzen moet u wel in de auto bewaren. U bent verplicht deze te tonen wanneer de politie hierom vraagt.

Kentekenbewijs deel 1A (voertuigbewijs)

Op dit kentekenbewijs staat informatie over de auto zelf. Het kentekenbewijs wordt alleen vernieuwd als het beschadigd of vermist is, of als er bepaalde wijzigingen aan het voertuig zijn gedaan.

Dit kentekenbewijs bevat informatie over de auto, zoals het kentekennummer op de nummerplaat, merk en type van de auto, de massa, het chassisnummer, bouwjaar, het soort brandstof, het aantal cilinders en de datum waarop het kentekenbewijs is afgegeven.

 

 

Kentekenbewijs deel IB (tenaamstellingsbewijs)

Het tenaamstellingsbewijs bevat gegevens van de huidige kentekenhouder. Als de auto van eigenaar wisselt, moet men het kentekenbewijs overschrijven en wordt er een nieuw tenaamstellingsbewijs uitgegeven.

Wanneer u zich met een auto op de openbare weg begeeft, moet u het complete kentekenbewijs Deel I (zowel het voertuigbewijs als het tenaamstellingsbewijs) bij u hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.

Kentekenbewijs dat u NIET in de auto moet bewaren

Het overschrijvingsbewijs is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Dit kentekenbewijs moet u niet in de auto bewaren maar op een veilige plek los van de andere kentekenbewijzen. Als iemand in het bezit komt van zowel deel I als deel II van het kentekenbewijs, kan hij zonder moeite de auto op zijn naam zetten.

Auto gestolen met alle kentekenbewijzen er nog in … dekking?

Vaak is een voorwaarde bij de autoverzekering dat u bij diefstal van uw auto ALLE delen van het kentekenbewijs EN het overschrijvingsbewijs moet kunnen overhandigen. Zijn uw autopapieren ook gestolen, dan kan het zijn dat een autoverzekeraar GEEN uitkering doet.

Kijk daarom goed de polisvoorwaarden na om te bepalen of er in uw geval sprake van dekking is.

Bereken de premie voor een autoverzekering

  • Weet ik niet