15 jaar geen schade gereden en maar 5 schadevrije jaren: hoe kan dat?

Er bestaan veel verwarringen over schadevrije jaren, en dat is niet zo vreemd. Het is toch eigenlijk raar dat je 15 jaren geen schade hebt aangericht met je motorrijtuig, maar je hebt bijvoorbeeld maar 5 jaren opgebouwd. Hoe zit dat eigenlijk?

Wie schadevrij rijdt, krijgt een korting op de verzekering voor motorrijtuigen. Dit is bij de autoverzekering zo, maar bijvoorbeeld ook bij de motorverzekering en de oldtimerverzekering. Maar verzekeraars kijken niet naar het feit of je ooit al schades hebt veroorzaakt. Ze zijn juist geïnteresseerd naar aantoonbare in een polis opgebouwde schadevrije jaren.

Wie bouwt schadevrije jaren op?

Je bouwt alleen op als je een auto op jouw naam verzekerd hebt. Schadevrij rijden in de auto van de buurman geeft jou dus geen recht op schadevrije jaren. Ook als je aantoonbaar regelmatig hebt gereden en geen schades hebt aangericht, heb je nog steeds geen recht op extra korting. Je begint bijvoorbeeld met nul schadevrije jaren en je koopt een auto die je op jouw naam verzekert. Gedurende twee jaren claim je niet op de verzekering. Na twee jaren wordt de verzekering weer beëindigd. Je hebt twee jaren opgebouwd. Ook als je niet of nauwelijks in de verzekerde auto hebt gereden.

Schadevrij rijden in een leaseauto kan ook rechten geven

Met een schadevrij verleden in een leaseauto kun je recht hebben op extra schadevrije jaren. Dit toon je aan met de zogenaamde leaseverklaring. Deze verklaring geeft de leasemaatschappij af bij het beëindigen van de leaseovereenkomst. Hoeveel schadevrije jaren je krijgt voor het schadevrij rijden is ter beoordeling aan de verzekeraar. Het aantal kan verschillen per verzekeraar.

Door schade verlies je 5 jaren

Bij een claim op je autoverzekering kun je in één keer 5 schadevrije jaren verliezen. Op deze manier proberen verzekeraars het claimgedrag te beperken. Als verzekeringnemer heb je er groot belang bij om niet te claimen. Overigens kosten claims die vallen onder de dekkingen van beperkt casco jou geen jaren. Dit is onder andere het geval bij diefstal van de auto, ruitbreuk en hagelschade.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet