Waar vind ik het groene kaart nummer?

Het groene kaart nummer kunt u vinden onder punt 4 op uw groene kaart: ‘4. Landcode/Code verzekeraar/Nummer’. Het nummer bestaat uit 3 onderdelen, namelijk:

  1. Het polisnummer van uw autoverzekering
    Dit polisnummer is een unieke code waaronder uw autoverzekering geregistreerd staat bij uw verzekeraar of tussenpersoon.
  2. De verzekeraarscode
    De verzekeraarscode bestaat uit 3 cijfers
  3. De code van het land waarin u woont
    Woont u in Nederland dan is de landcode NL

Bij het invullen van een Europees schadeformulier dan moet u altijd het groene kaart nummer invullen. Wanneer u dat niet doet dan kan de afhandeling van uw schade flinke vertraging oplopen. De verzekeraar gebruikt het nummer om de juiste gegevens te achterhalen. Daarnaast vermeldt de verzekeraar op de groene kaart in welke landen de autoverzekering dekking biedt. Verder staat er op de groene kaart voor welk tijdvak en welk motorrijtuig de dekking geldt. Op de groene kaart vermeldt de verzekeraar meestal ook tot welke instanties de verzekerde zich kan wenden bij pech, een ongeval, ruitbreuk en diefstal, zowel in het binnen- als buitenland.

Groene kaart nummer

Ondanks dat de groene kaart in Nederland sinds 1972 niet meer verplicht is, bewijst deze toch goede diensten doordat alle verzekeringsgegevens er beknopt en overzichtelijk op staan. Daarnaast weet u maar nooit of u het groene kaart nummer nodig heeft. Hierdoor is het toch verstandig om de groene kaart altijd mee te nemen, zeker wanneer u naar het buitenland gaat.

In een groot gebied is de controle aan de grens op de aanwezigheid van een groene kaart opgeheven. In de meeste landen dient u echter bij controle, of bij een aanrijding aan te tonen dat uw motorrijtuig verzekerd is. Dit kunt u in principe doen door het tonen van de groene kaart. Uiteraard dient uw autoverzekering dan wel geldig te zijn. U was vroeger verplicht om deze mee te nemen indien u met de auto naar het buitenland ging. Dit is nu niet meer het geval, maar het is wel aan te raden de groene kaart mee te nemen.

In onderstaande landen is het echter nog wel verplicht om een groene kaart bij u te hebben en moet deze op groen papier gedrukt zijn:
Albanië, België, Bosnië en Herzegovina, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland.

Bent u niet in het bezit van een groene kaart of bent u uw groene kaart kwijt? U kunt kosteloos een nieuwe groene kaart aanvragen.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet