Wat houdt de groene kaart voor uw auto in?

Bij het afsluiten van een autoverzekering, ontvangt u van uw verzekeringsmaatschappij een groene kaart. Met deze groene kaart kunt u aantonen dat uw auto verzekerd is. Ieder jaar krijgt u een nieuwe groene kaart.

Hoe ziet de groene kaart eruit?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat uw auto verzekerd is. Het voordeel van een groene kaart is dat deze door heel Europa het zelfde is opgezet waardoor deze ook in het buitenland goed is te lezen voor bijvoorbeeld de politie. De groene kaart kan de vorm hebben van een document of een pasje. Moet de groene kaart ook altijd groen zijn? Lees hier meer. 

Wat staat er op de groene kaart?

De groene kaart bevat diverse informatie.  Een van de belangrijkste is het groene kaart nummer. Dit nummer heb je nodig als je schade rijdt en een schadeformulier moet invullen. Daarnaast vermeldt de verzekeraar op de groene kaart in welke landen de autoverzekering dekking biedt. Daarnaast vermeldt de groene kaart voor welk tijdvak en welk motorrijtuig de dekking geldt. Op de groene kaart vermeldt de verzekeraar meestal ook tot welke instanties de verzekerde zich kan wenden bij pech, ongeval, ruitbreuk en diefstal, zowel in het binnen- als buitenland. Ondanks dat de groene kaart niet verplicht is, bewijst deze toch goede diensten doordat alle verzekeringsgegevens er beknopt en overzichtelijk op staan.

Groene kaart – In welke landen ben ik verzekerd?

In welke landen u verzekerd bent, staat ook aangegeven op de groene kaart. Als u naar het buitenland gaat is uw auto dus verzekerd in de landen die op uw groene kaart staan. Check dit altijd voor vertrek, aangezien dit per verzekeraar kan verschillen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

groene kaart

Groene kaart verplicht?

Tegenwoordig is het niet wettelijk verplicht om je groene kaart bij je te hebben, met uitzondering van niet-gekentekende voertuigen zoals tractoren. Het is echter wel aan te raden om de groene kaart altijd bij je te hebben in de auto. In geval van nood of pech heeft u altijd uw verzekeringsgegevens en belangrijke telefoonnummers bij de hand.

Groene kaart alleen bij auto nodig?

De groene kaart geldt voor ieder motorvoertuig. Dus ook als u met de motor, scooter of camper naar het buitenland gaat, moet u niet vergeten de groene kaart mee te nemen.

Tweede groene kaart nodig?

Gaat u met de de caravan of aanhanger op vakantie? Dan kan het zijn dat u een tweede groene kaart nodig heeft.  In Duitsland, Spanje en Polen bent u bijvoorbeeld verplicht een aparte groene kaart bij zich te hebben als uw caravan zwaarder is dan 750 kilogram. U kunt deze tweede groen kaart aanvragen bij uw verzekeraar.

Groene kaart kwijt, wat nu?

U bent uw groene kaart kwijt of u heeft de groene kaart niet ontvangen? Vraag dan hier gratis uw nieuwe groene kaart aan. 

 

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • Weet ik niet