Wat zijn de gevolgen van wanbetaling voor mijn autoverzekering?

Wanbetaling, het kan iedereen een keer overkomen. Op uw betaalrekening staat onvoldoende saldo en de premie voor de autoverzekering blijft onbetaald. Een keer niet of te laat betalen zal u niet gelijk het etiket wanbetaler opleveren. Als de betaling echter niet op korte termijn volgt, kan dit gevolgen hebben voor de toekomst. Hoe zit het?

Bij het niet betalen van de premie zal de verzekeraar u eerst nog een herinnering sturen. Volgt de betaling nog steeds niet, dan volgt nog een tweede herinnering en daarna eventueel nog een aanmaning. De verzekeraar kan uw autoverzekering opschorten bij wanbetaling. Dat wil zeggen dat de verzekering nog niet wordt beëindigd, maar de verzekering wordt bevroren. U bent daardoor niet meer verzekerd. Ook bij de RDW wordt geregistreerd dat uw auto niet meer verzekerd is. Betaalt u alsnog? Dan kan de verzekeraar de autoverzekering weer in laten gaan per de betalingsdatum of een dag later. Ook dan bent u in overtreding. De auto is namelijk tijdelijk onverzekerd geweest.

Schade aangericht met de onverzekerde auto

Na het opschorten van de autoverzekering in verband met wanbetaling, biedt de verzekeraar in principe geen dekking meer. Toch is het wettelijk anders vastgelegd. Na het opschorten van de autoverzekering loopt de verzekeraar toch nog risico. De verzekeraar kan tot 16 dagen na de opschorting nog aangesproken worden. Als er met de voorheen verzekerde auto schade wordt aangericht aan anderen, moet de verzekeraar deze schade nog vergoeden. Uiteraard kan de verzekeraar het schadebedrag vervolgens wel verhalen op de eigenaar van de auto.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!