Wat is een artikel 34 verklaring?

Ieder kenteken wat u op naam heeft staan, dient u te verzekeren. De RDW is belast met de controle hiervan. Mocht uit een peiling blijken dat uw kenteken niet door een verzekeraar als verzekerd aangemeld staat, dan ontvangt u hierover bericht en dient u een artikel 34 verklaring te overhandigen.

Waarschuwingsbrief van de RDW

Het RDW stuurt u 28 dagen na de tenaamstelling standaard een waarschuwingsbrief indien het voertuig nog niet verzekerd is. Wordt hieraan geen gehoor gegeven dan volgt er een boete. U wordt dan verzocht contact met ons op te nemen. Wij kijken waar het mis is gegaan. Mocht er een fout zijn gemaakt, dan verzoeken wij de verzekeraar dit te corrigeren, aangezien deze als enige een correcte aanmelding kan verzorgen. Een voertuig wordt aangemeld op basis van de combinatie van kenteken en de meldcode van uw voertuig. Is deze combinatie niet juist, dan kan het voertuig niet worden aangemeld en lijkt het dus alsof u onverzekerd bent.

Tweede brief van de RDW

Nadat de waarschuwingsbrief is verzonden, krijgt u enige tijd om het voertuig alsnog te verzekeren of kan de verzekeringsmaatschappij het kenteken alsnog aanmelden bij de RDW. Wanneer u geen gehoor geeft aan de waarschuwingsbrief, krijgt u een tweede brief van de RDW. Hierin geeft de RDW aan dat zij van u een artikel 34 verklaring wenst te ontvangen. Had u geen geldige verzekering op de peildatum van de RDW, dan kan zij u een boete opleggen. Deze bedraagt meestal € 550,00 (per 01-01-2016). Heeft u uw voertuig wel degelijk op tijd verzekerd? Dan dient de verzekeringsmaatschappij een artikel 34 verklaring af te geven. In deze verklaring staat dat u op de bewuste peildatum wel verzekerd was. Heeft u uw voertuig nog steeds niet of te laat verzekerd? Dan kan de verzekeringsmaatschappij u niet in alle gevallen helpen.

Indien het voertuig al langer op naam staat en de dekking wordt beëindigd of de schorsing van het kenteken afloopt, dan ontvangt de kentekenhouder geen waarschuwing meer maar direct een brief dat er een boete volgt indien er geen artikel 34 verklaring overlegd kan worden.

Kenteken schorsen

Wanneer u langere tijd geen gebruik gaat maken van de openbare weg met uw voertuig, kunt u het kenteken online schorsen bij de RDW. Tijdens deze schorsingsperiode is de kentekenhouder vrijgesteld van de WA-verzekeringsplicht, de houderschapsbelasting en de APK-keuring. Schorsing kan volledig online worden geregeld op de website van de RDW. Daarna kan ook de verzekering worden stopgezet.

De schorsingsperiode geldt voor maximaal een jaar. Zes weken voor afloop daarvan kan een eventuele verlenging worden aangevraagd. Anders zal het kenteken automatisch administratief worden geactiveerd door de RDW. In dat geval dient u er zelf voor te zorgen dat ook de verzekering weer wordt geactiveerd. Dit gaat niet automatisch.

 

Artikel 34 WAM-verklaring

Een artikel 34 WAM-verklaring, die wij voor u opvragen bij uw verzekeringsmaatschappij, dient aan een aantal wettelijke eisen te voldoen.

De papieren verklaring dient te zijn afgedrukt op officieel briefpapier van de verzekeringsmaatschappij of de gevolmachtigd agent.
Het dient een originele verklaring te zijn (geen kopie of fax).

De digitale verklaring dient aan de volgende wettelijke eisen te voldoen:

  • Bovenaan de verklaring staat: WAMPrintenArtikel34.

Op beide (de papieren en de digitale) verklaringen dienen de volgende onderdelen te zijn vermeld:

  • De tekst verklaring ingevolge artikel 34 van de WAM?
  • De CRWAM-code van de verzekeraar of de gevolmachtigd agent
  • De juiste controledatum
  • Het juiste kenteken
  • Het polisnummer
  • Een originele handtekening (geen voorgedrukte handtekening of stempelafdruk)
  • De afgiftedatum van de verklaring (bij de digitale verklaring rechtsonder vermeld op de print).

Artikel 34 verklaring opvragen

Wanneer u een artikel 34 verklaring wilt opvragen, dan hebben wij een kopie van de brief van de RDW nodig. In deze brief staat namelijk het unieke referentienummer die de verzekeringmaatschappij weer dient te vermelden op de artikel 34 verklaring.

U mag deze brief aan ons versturen per post, fax of e-mail.

artikel 34 verklaring

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 291 reviews
Henk
de enige vraag die ik had werd vriendelijk, geduldig en deskundig beantwoord
Nelus
beste van allemaal superservice
dik
uitstekend

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!