800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?

Een nieuwe auto rijden heeft als nadeel dat u veel geld betaalt. Steeds meer mensen kiezen voor private lease, maar wat gebeurt er in dit geval met uw opgebouwde schadevrije jaren? Bouwt u ook schadevrije jaren op tijdens de leaseperiode? Wij leggen het graag uit.

Online vindt u veel advertenties gericht op private lease. Meestal zijn de prijzen aantrekkelijk, vanaf zo’n € 199,00. Helaas stijgen de maandlasten sterk bij het invullen van uw wensen en voorkeuren. Standaard wordt er vaak ook uitgegaan van zes tot acht schadevrije jaren. Heeft u minder jaren opgebouwd? Dan is private lease voor u duurder.

Schadevrije jaren gebruiken?

Met veel opgebouwde schadevrije jaren betaalt u minder premie voor de autoverzekering. Bij private lease hoeft u zelf geen autoverzekering af te sluiten, maar toch heeft u baat bij het inbrengen van uw schadevrije jaren. Als u geen of maar een paar schadevrije jaren heeft, rekenen veel leasebedrijven een opslag op het standaardtarief.

Private-Lease

Hoe toont u schadevrije jaren aan?

Heeft u uw auto verkocht? Dan stuurt de verzekeraar u een beëindigde polis waar het aantal schadevrije jaren op staat. De schadevrije jaren kunnen ook nog gekoppeld zijn aan een auto. In dat geval moet u bijvoorbeeld een recente polis opsturen om de opgebouwde jaren aan te kunnen tonen. Bekijk vooraf goed wat leasemaatschappijen nodig hebben voor het aantonen van het aantal schadevrije jaren. Dit kan sterk verschillen per maatschappij.
Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Bouwt u ook schadevrije jaren op?

Na afloop van uw leaseperiode kunt u van het leasebedrijf een verklaring opvragen waaruit blijkt dat u schadevrij gereden hebt tijdens de leaseperiode. Deze verklaring kunt u weer gebruiken voor uw volgende private lease overeenkomst of als u zelf weer een auto gaat verzekeren.

Private lease en schadevrije jaren hoe zit het precies?

Als u een autoverzekering op uw naam heeft, bouwt u schadevrije jaren op. Als u een auto least, staat deze bijna altijd op naam van de leasemaatschappij. Hierdoor bouwt u officieel geen schadevrije jaren op. Zonde, vooral als u al vele jaren schadevrije rijdt in de leaseauto. Als u na de leaseperiode zelf een auto gaat kopen, moet u ook zelf een autoverzekering afsluiten. Zonder schadevrije jaren zal de verzekeringspremie een stuk hoger uitvallen. Gelukkig kunt u schadevrije jaren aantonen bij uw verzekeraar met een leaseverklaring. In een leaseverklaring staat hoelang u in de leaseauto heeft gereden en of er schades zijn geweest gedurende deze periode. Hou er wel rekening mee dat het bij een leaseauto gebruikelijk is om alle schades te claimen, dus ook de kleinere. Hierdoor kan een leaseverklaring soms ongunstig uitvallen.

Hoe zit het nou precies met private lease en opgebouwde schadevrije jaren?

Op dit moment gaan verzekeringsmaatschappijen nog wisselend om met een leaseverklaring. De meeste verzekeraars kennen op basis van een leaseverklaring al schadevrije jaren toe, maar dit is niet altijd zo. Sommige verzekeringsmaatschappijen geven alleen een premiekorting. Dat is voor u ongunstig, omdat u deze kwijtraakt bij een overstap. Vanaf 1-1-2022 komt er echter een eenduidig beleid, waarbij leaserijders met behulp van een leaseverklaring zuivere schadevrije jaren in Roy-data kunnen laten opvoeren door de verzekeraar. Zo kunt u uw met private lease opgebouwde schadevrije jaren inzetten voor een eigen autoverzekering.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Kan ik schadevrije jaren verliezen?

Bij het beëindigen van een autoverzekering stelt de verzekeraar u op de hoogte van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Deze gegevens worden ook geregistreerd in een systeem genaamd Roy-data. Stel, u stapt over op private lease. U sluit een overeenkomst voor vier jaar met de leasemaatschappij. In verband met de lease verkoopt u uw eigen auto. U heeft in de verzekering van deze auto 10 schadevrije jaren opgebouwd. Deze jaren worden niet in gebruik genomen door de leasemaatschappij. Ze hoeven alleen maar aangetoond worden.

Na vier jaar koopt u weer een auto die u wilt verzekeren. U heeft de afgelopen vier jaar schadevrij gereden en daarnaast heeft u nog tien schadevrije jaren opgebouwd met de auto die u vier jaar geleden verkocht heeft. Nu blijkt dat deze tien schadevrije jaren niet meer te gebruiken zijn. Deze hebben namelijk maar een beperkte geldigheidsduur als ze niet gekoppeld zijn aan een autoverzekering. Er zijn verzekeraars die de schadevrije jaren al niet meer accepteren als ze één jaar oud zijn.

Denk hierom als u gaat voor private lease. Wanneer bij de lease de schadevrije jaren in gebruik worden genomen, kunnen ze niet verlopen.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op