Je eerste auto verzekeren: waar begin je?

Jongeren tot 24 jaar betalen naar verhouding veel voor hun eerste auto. Dit komt doordat ze nog geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd  hebben, maar vooral doordat veel verzekeraars hoge toeslagen berekenen voor jonge bestuurders. Waar moet je op letten bij het afsluiten van je eerste autoverzekering?

Vaak kiezen beginnende bestuurders ervoor om de auto te verzekeren via de verzekeringsadviseur waar ook de ouders verzekerd zijn. De kans is groot dat de premie veel te hoog uit komt. Dit gaat vooral op voor beginnende bestuurders die nog geen 24 jaar oud zijn. Sommige verzekeraars hanteren namelijk onredelijk hoge tarieven voor jonge automobilisten.

Eerste autoverzekering afsluiten

Het rijbewijs is binnen. Tijd voor de volgende stap, het kopen van je eerste auto. Voordat je de auto op naam krijgt moet je eerst op zoek naar de meest geschikte autoverzekering. Dit klinkt lastig, maar het tegendeel is waar. Via onze vergelijkingstool kun je in één zoekopdracht gelijk tientallen verzekeraars vergelijken. De te dure verzekeraars worden er gelijk uitgefilterd. Aan de hand van het kenteken kun je de vergelijking maken. Bekijk hier onze tips voor het afsluiten van je eerste autoverzekering. 

Kies de meest geschikte dekking

Afhankelijk van de waarde en de leeftijd van de auto selecteer je de meest geschikte dekking. De meest uitgebreide dekking is de WA casco verzekering. Het nadeel van deze verzekering is dat de premie afhankelijk is van de nieuwwaarde van de auto. Hierdoor kan deze dekking niet meer uit voor oudere auto’s. Je kunt ongeveer de volgende richtlijnen aanhouden:

 • WA casco verzekering – Keert ook eigen schade uit bij een schuldschade – ongeveer tot de auto 6 tot 8 jaar oud is
 • WA beperkt casco verzekering – Voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud wordt deze dekking vaak gekozen. De verzekering biedt dekking tegen bijvoorbeeld:
  • Brand
  • Stormschade en hagelschade
  • Diefstal
  • Ruitbreuk
  • Aanrijding met loslopende dieren
 • WA verzekering – Vergoedt niet jouw eigen schade, alleen schade door jou veroorzaakt aan bezittingen van een ander. Voor auto’s ouder dan 10 jaar.

Eerst verzekering afsluiten

Op het moment dat je jouw eerste auto op naam krijgt, moet de auto ook verzekeren. Je hoeft het kentekenbewijs niet te hebben om alvast autoverzekeringen te vergelijken en de autoverzekering af te sluiten. Voor het aanmelden van het kenteken bij het RDW heeft de verzekeraar nog wel de meldcode nodig. Deze staat op het kentekenbewijs.

Lees ook:

Hoe verzeker je een auto in het weekend?

Grote verschillen in polisvoorwaarden

Stappenplan – overstappen naar een andere autoverzekering

Dekking autoverzekering: welke dekkingen kun je kiezen?

Premie autoverzekering afhankelijk van de leeftijd! Mag dat?

Autoverzekering – wanneer biedt de verzekeraar geen dekking?

Hoe kun je een tijdelijke autoverzekering afsluiten?

Premie autoverzekering afhankelijk van de leeftijd! Mag dat?

taxi-bpm

Vanaf 2020 geen teruggave BPM voor taxi’s

Vanaf 1 januari 2020 is het voor taxibedrijven niet meer mogelijk om BPM terug...

Lees meer
auto-keyless-entry

Aangescherpte eisen voor auto met keyless entry

Een autoverzekering afsluiten voor uw auto met keyless entry kan vanaf 2020 problemen opleveren....

Lees meer
gevolgen-schadeformulier

Mogelijk dramatische gevolgen van invullen schadeformulier

Het Verbond van Verzekeraars (VvV) gaat in Europees verband aandacht vragen voor alarmerende risico’s...

Lees meer

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!