Ingebouwde navigatiesystemen; bent u verzekerd bij diefstal?

Uit onderzoek van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat er vorig jaar 5 tot 10 procent meer ingebouwde navigatiesystemen zijn gestolen dan het jaar daarvoor. Vooral voertuigen uit de VAG-groep zijn vaak doelwit. Hieronder vallen onder andere Volkswagen, Audi en BMW. Opvallend is dat navigatiesystemen die aan de voorruit bevestigd kunnen worden afgelopen jaar juist minder vaak gestolen werden.

Hoe gaan de dieven te werk

Bij sommige auto’s kunnen dieven de ingebouwde navigatie binnen een paar minuten verwijderen. Vaak kiezen dieven auto’s uit, die in woonwijken vlakbij snelwegen geparkeerd staan. Op deze manier kunnen ze snel vluchten. Waar de navigatiesystemen precies naar toe gaan is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat er gestolen navigatiesystemen in Oost-Europa en zelfs China zijn teruggevonden.

Uitkering schade

Het is fijn om te weten dat u niet achteruit gaat in schadevrije jaren als u diefstalschade claimt. Als u een claim indient omdat uw ingebouwde navigatiesysteem is gestolen, gaat u dus niet meer premie betalen. De regels met betrekking tot de schadeuitkering na diefstal van een ingebouwd navigatiesysteem verschillen nogal per maatschappij. Wij raden u daarom wel aan om de polisvoorwaarden van uw autoverzekering voor de zekerheid nog eens door te nemen. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Diefstal voorkomen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het de dieven moeilijker te maken. Zo doet u er ten eerste goed aan om uw auto op een goed zichtbare en verlichte plek te parkeren. Tevens dient u uw auto natuurlijk altijd goed af te sluiten. Ten slotte schrikt het dieven af om een alarmsysteem in uw auto te laten installeren.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!