Wat houdt dagwaarde in bij een autoverzekering?

De dagwaarde is het bedrag dat een auto waard is op het moment van het bepalen van de waarde. Voor de hoogte van het bedrag wordt uitgegaan van meerdere factoren.

Direct na het kopen van een nieuwe auto levert u al flink in op de waarde van de auto. Een nieuwe auto is bijvoorbeeld € 25.000 waard. Zodra de auto op uw naam staat, is de auto tweedehands. De waarde kan dan al gezakt zijn naar € 22.500. Een auto koopt u ook niet als investering, maar de waarde van de auto kan wel een groot verschil maken bij het afwikkelen van een schade.

De dagwaarde is belangrijk bij schade

Bij schade kan de dagwaarde een belangrijke rol spelen. Autoschade wordt hersteld, tenzij de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. In dat geval krijgt u de dagwaarde van de auto uitgekeerd. De auto is dan total loss. U heeft dus baat bij een hoge dagwaarde.

Het vaststellen van de dagwaarde

Bij het vaststellen van de dagwaarde wordt er uitgegaan van de geschatte waarde vlak voor het ongeval. De hoogte van de dagwaarde is geen wetenschap. Een expert schat dit bedrag in. Hierbij wordt er onder andere gelet op de volgende waardebepalende factoren:

  • De cataloguswaarde. Wat was de auto nieuw waard?
  • Leeftijd van de auto.
  • Merk en type. De hoogte van de afschrijving van de auto kan per merk en type verschillen.
  • Kilometerstand. Een auto met veel kilometers op de teller heeft een lagere dagwaarde.
  • Accessoires. Zelf toegevoegde accessoires kunnen de dagwaarde van de auto verhogen.
  • Algemene staat van de auto. Had de auto al schade vóór het ongeval en hoe is de auto onderhouden? Dit kan bij het bepalen van de dagwaarde een groot verschil maken.

Er zijn meer factoren die een rol spelen. Zelfs de kleur van de auto kan de dagwaarde beïnvloeden.

Auto verzekeren tegen de aanschafwaarde

Bij het kopen van een tweedehands auto kunt u de auto verzekeren tegen de aanschafwaarde. Bij een total loss wordt er gedurende een bepaalde periode niet uitgegaan van de dagwaarde, maar van de aanschafwaarde van de auto. Dit kan zijn voor een periode van een half jaar, maar 3 jaar kan ook. Verzekeraars kunnen wel een plafond ingesteld hebben. De regeling geldt bijvoorbeeld tot een aanschafwaarde van € 50.000.

Dagwaarde is bij schade van belang

Bij schade is het afhankelijk van de gekozen dekking in de autoverzekering of er een uitkering volgt. De WA autoverzekering keert alleen schade door jouw aansprakelijkheid uit. De WA + beperkt casco en de all risks autoverzekering bieden ook dekking tegen bepaalde schades aan de eigen auto. Er wordt echter niet meer uitgekeerd dan de dagwaarde van de auto. Dit is de waarde van de auto waar het voertuig voor verkocht kon worden vlak vóór de schade ontstond. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto, wordt er gesproken over een total loss.

Soms wordt er meer uitgekeerd dan de dagwaarde

In sommige gevallen wordt er niet uitgegaan van de dagwaarde, maar van de nieuwwaarde. Dat is het geval bij autoverzekeringen met de nieuwwaarderegeling. Bij schade wordt er bij deze verzekeringen uitgegaan van de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde. De nieuwwaarderegeling geldt voor een periode van één jaar tot zelfs drie jaar. Bij een ongeval kan dit een groot verschil maken.

Bijvoorbeeld:

Je koopt een nieuwe auto met een cataloguswaarde van €25.000. Je kiest een all risks autoverzekering met een nieuwwaarderegeling gedurende een periode van drie jaren. In het eerste jaar raak je betrokken bij een zwaar ongeval. De auto is technisch gezien onherstelbaar en wordt total loss verklaard.

De dagwaarde van je auto vóór het ongeval was €21.000. Normaal gesproken zou je dit bedrag uitgekeerd krijgen. Door je verzekering met de nieuwwaarderegeling krijg je een bedrag uitgekeerd van €25.000. Met de uitkering kun je dus weer een nieuwe auto kopen.

Wat houdt de aanschafwaarderegeling in?

Na het kopen van een tweedehands auto kun je baat hebben bij de aanschafwaarderegeling. Bij een total loss of bij diefstal van de auto wordt er bijvoorbeeld in de eerste drie jaren (of korter) bij schade uitgegaan van de aanschafwaarde van de auto. Over het algemeen ligt dit hoger dan de dagwaarde van de auto.

Bij het vergelijken van autoverzekeringen kun je de aanschafwaarderegeling of de nieuwwaarderegeling meenemen in de overweging. Bij schade kan het namelijk een groot verschil maken.

Sluit een autoverzekering af in 4 stappen