WA + beperkt casco dekking

De beperkt casco is een aanvulling op de verplichte WA autoverzekering. Deze dekking wordt ook wel mini casco genoemd. Een aantal in de polisvoorwaarden opgesomde schadeoorzaken is verzekerd in deze verzekeringsvorm. Bijvoorbeeld bij een aanrijding en vandalisme volgt er geen uitkering voor de eigen schade.

Elke maatschappij heeft voor deze dekking een andere benaming. Veel gebruikt zijn:

  • WA – Extra
  • WA – Mini Casco
  • WA – Beperkt Casco

Welke dekking biedt de WA beperkt casco?

Het is een samenstelling van twee verzekeringsvormen, namelijk de WA en de beperkt casco. Het WA gedeelte biedt dekking voor schade waar de bestuurder van de auto aansprakelijk voor is. Het beperkt casco gedeelte vergoedt schade door een aantal in de polisvoorwaarden opgesomde schadeoorzaken. De exacte dekking kan per verzekeraar op onderdelen verschillen, maar in grote lijnen komt het neer op een vergoeding voor de volgende oorzaken:

  • Aanrijding met loslopende dieren
  • Hagelschade en stormschade
  • Bliksemschade
  • Brand en ontploffing
  • Ruitbreuk
  • Diefstal en schade door poging tot diefstal

Uitkering gaat niet ten laste van de schadevrije jaren

De premie die je verschuldigd bent hangt voor een groot deel af van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. De korting kan maar liefst oplopen tot 85% bij sommige verzekeraars. Bij een claim op de verzekering zakt het aantal schadevrije jaren. Schade die verzekerd is op de beperkt casco gaat niet ten laste van de schadevrije jaren. Dus een claim op de WA verzekering en de all risk wel, maar op de beperkt casco niet. Een ruitbreuk kost je mogelijk wel een eigen risico, maar de premie gaat er niet door stijgen.

Wanneer kiezen voor de WA beperkt casco?

Voor nieuwe en jonge auto’s kies je voor de all risk (WA casco). Deze dekking vergoedt namelijk ook schade aan je eigen auto bij een ongeval. Voor oude auto’s met weinig waarde is de WA autoverzekering de meest logische keuze. Deze verzekeringsvorm keert alleen uit aan de tegenpartij  bij een schade door jouw schuld. De WA beperkt casco is een tussenvorm. Deze verzekering wordt vaak gekozen voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud. Toch is het voor auto’s ouder dan 10 jaar vaak ook nog aan te bevelen. Zeker als de auto nog een hoge dagwaarde heeft.

Bij een ongeval volgt er geen uitkering

Houd er wel rekening mee dat de belangrijkste schadeoorzaak niet verzekerd is. Bij een ongeval krijg je de schade aan jouw eigen auto namelijk niet uitgekeerd. Als de schade verhaald kan worden, kun je dat doen via 112schade.nl. Als jij de schuld krijgt toebedeeld sta je zelf voor je eigen schade. Het kan hierbij gaan om een schade van duizenden euro’s. Toch kiezen voor de all risk is het overwegen waard.

Overige dekkingen

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Sommige aanvullende verzekeringen zijn erg nuttig. Wij leggen alle aanvullende verzekeringen aan je uit. Zo kun je een bewuste keuze maken.

Check de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen

Bereken online de premie voor een autoverzekering

Direct afsluiten