Autoverzekering: WA + volledig casco of All-Risk

De all risk autoverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Je krijgt namelijk ook schade aan je eigen auto uitgekeerd bij een ongeval door jouw schuld. Het is wel de duurste verzekeringsvorm.

Welke dekking biedt de all risk autoverzekering?

Uiteraard biedt de verzekering dekking tegen schade door de wettelijke aansprakelijkheid. Het casco gedeelte is een ruime aanvulling. De verzekeraar keert schade door een aanrijding ook uit. Ook de schadeoorzaken die verzekerd zijn in de WA beperkt casco zijn meeverzekerd. Hieronder wordt bijvoorbeeld verstaan ruitbreuk, diefstal en stormschade. De allrisk autoverzekering wordt ook wel WA casco genoemd.

Wanneer kiezen voor de all risk autoverzekering?

Deze verzekeringsvorm is de standaard bij nieuwe auto’s tot ze ongeveer 6 jaar oud zijn. Toch is het moeilijk om hier een leeftijd aan te koppelen. Voor auto’s ouder dan 6 jaar is de all risk verzekering namelijk ook nog aan te raden. Auto’s gaan tegenwoordig met gemak 15 jaren mee. Hierdoor heeft een auto van bijvoorbeeld 8 jaar oud nog steeds een hoge dagwaarde. De keuze kun je het beste goed onderbouwd maken. Dit doe je door te vergelijken. Bepaal het premieverschil tussen de WA beperkt casco en de all risk autoverzekering. Op deze manier maak je een goed onderbouwde keuze.

Wanneer kan de all risk autoverzekering ook uit voor oudere auto’s?

De meest uitgebreide autoverzekering is veel duurder dan de twee goedkopere alternatieven. Het verschil wordt kleiner naarmate de korting hoger is. Korting krijg je door opgebouwde schadevrije jaren. Met bijvoorbeeld 5 schadevrije jaren is het verschil tussen de WA beperkt casco en de all risk relatief klein. Als je recht hebt op de maximale korting van 75% of zelfs 85% is het verschil nog kleiner. Zelfs voor auto’s van 10 jaar of ouder kan de meest uitgebreide autoverzekering in sommige gevallen nog uit.

Wat is het gevaar als je niet voor de allrisk verzekering kiest?

Kiezen voor de WA of de WA beperkt casco levert je een voordeel op in de maandlasten. Deze autoverzekeringen zijn namelijk goedkoper. Door een klein inschattingsfoutje kun je een ongeval veroorzaken waarvan de financiële gevolgen groot zijn.

Voorbeeld

Om een paar honderd euro per jaar te besparen kies je niet voor de all risk autoverzekering, maar voor de WA beperkt casco. Je rijdt op een snelweg en door een stuurfoutje tik je tijdens het inhalen een andere auto aan. Beide auto’s belanden in de vangrail. De herstelkosten aan beide auto’s lopen in de duizenden euro’s. De schade van de tegenpartij wordt door jouw verzekeraar uitgekeerd. Deze schade wordt betaald vanuit de WA verzekering. Jouw eigen schade kun je niemand voor aanspreken en moet je dus zelf dragen. Door te kiezen voor de all risk autoverzekering wordt ook jouw autoschade vergoed.

Overige dekkingen

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Sommige aanvullende verzekeringen zijn erg nuttig. Wij leggen alle aanvullende verzekeringen aan je uit. Zo kun je een bewuste keuze maken.

Check de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen

Bereken online de premie voor een autoverzekering

Direct afsluiten