Schadeverzekering inzittenden: wat houdt dit precies in?

Een schadeverzekering inzittenden is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten bij je autoverzekering.

Wat valt onder een schadeverzekering inzittenden?

De schadeverzekering voor inzittenden vergoedt de schade die de bestuurder en passagiers lijden van het bij een ongeval betrokken motorrijtuig. Die schade kan bestaan uit zaakschade (kleding, bagage etc.), inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten, smartengeld en uitvaartkosten. Het maximum verzekerd bedrag per gebeurtenis voor alle verzekerden tezamen bedraagt meestal ca. 1 miljoen euro. Wilt u van te voren een vast bedrag bij overlijden of invaliditeit kunt u naast deze verzekering ook een ongevallen inzittendenverzekering afsluiten.

De uitkering is onafhankelijk van de schuldvraag

Bij de schadeinzittendenverzekering maakt het niet uit wie er schuldig is aan het ongeval. Wanneer een van de inzittenden schade heeft ten gevolge van een ongeval en deze schade is niet op een andere verzekering te verhalen dan kan de inzittenden deze schade claimen op de schadeverzekering inzittenden. Zeker wanneer de tegenpartij niet meer te achterhalen is, is dit wel zo wenselijk. Zou u deze dekking namelijk niet hebben afgesloten en de tegenpartij is onbekend krijgt u, wanneer de tegenpartij schuldig is, geen uitkering.

Is de bestuurder schuldig aan het ongeval dan hebben de passagiers nog wel de mogelijkheid om de WA-verzekering van het voertuig aansprakelijk te stellen en daar eventuele schade op te verhalen. Wanneer de schuldvraag echter onduidelijk is kan dit wel een lang traject zijn die men kan voorkomen door een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten.

Uitleg dekking schadeverzekering inzittenden (SVI)

U kunt als bestuurder van een auto betrokken raken bij een ongeval. Ook de inzittenden van de auto kunnen dan gewond raken, of zelfs overlijden.

De schadeverzekering inzittenden vergoedt dan de schade die de inzittenden (passagiers en bestuurder) van de auto lijden. Wil je er honderd procent zeker van zijn dat de inzittenden in je auto onder alle omstandigheden hun schade vergoed krijgen, dan kies je voor deze verzekering.

De schade regel je bij deze verzekering met je eigen verzekeraar. Je bent dus niet afhankelijk van een aansprakelijkheidsverzekeraar van een andere partij.

Dekking:

De dekking is subsidiair/aanvullend, dus alleen indien schade niet vergoed wordt door een andere verzekering.

 • Materiële schade:
  Gaat het om kapotte spullen, dan is sprake van materiële schade, en de afhandeling van dit soort schade kost meestal weinig moeite.
 • Letselschade
  Zijn er doden of gewonden, dan is er letselschade. Het is dan erg belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld;
  Het kan gaan om gevoelige situaties.
  Ook kunnen de schadebehandeling en -vergoeding langer duren.
  Hoe groot de schade van een slachtoffer is, kun je meestal pas goed beoordelen als het slachtoffer (vrijwel) is genezen.
  Het proces om letselschade af te handelen, is vaak complexer en gevoeliger dan bij materiële schade. Daarom zijn hiervoor regels opgesteld: Gedragscode Behandeling Letselschade.
  Verzekeraars houden zich bij letselschadebehandeling aan deze gedragscode.
 • In en om de auto
  De dekking van de verzekering geldt wanneer de inzittenden in de auto zitten, maar ook tijdens het in- en uitstappen, of bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een noodreparatie onderweg. In de polisvoorwaarden staat precies wat gedekt is.
 • Het maakt niet uit of de bestuurder of de andere inzittenden aansprakelijk zijn voor het veroorzaken van de schade.
 • Gevolgschade
  -schade aan kleding en bagage; – medische kosten; – inkomstenverlies door het letsel; – een eventuele tijdelijke hulp in de huishouding
  – vaak is op de polis ook smartengeld meeverzekerd

Geen dekking:

 • Schade aan het voertuig zelf;
 • Indien de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft;
 • Indien de bestuurder onder invloed was van (te veel) alcohol of drugs;
 • Indien werd deelgenomen aan een wedstrijd of andere snelheidsrit;
 • Indien een particuliere auto werd gebruikt als taxi

De verzekering keert nooit meer uit dan het maximumbedrag op de polis aan meerdere inzittenden samen. Dit maximumbedrag staat in de polis. Meestal € 1.000.000,00.

Indien meer inzittenden in het voertuig zijn dan dat er zij verzekerd, dan wordt onderverzekeringsregel toegepast = verzekerd aantal plaatsen gedeeld door aantal inzittenden keer het schadebedrag.

Verschil tussen een ongevallen inzittendenverzekering en een schadeverzekering voor inzittenden

Deze twee verzekering lijken weliswaar op elkaar maar zijn wel degelijk verschillend en kunnen aanvullend aan elkaar worden afgesloten. Bekijk hier de verschillen tussen de schadeverzekering voor inzittenden en de ongevallen inzittendenverzekering.

Klanten over een autoverzekering

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8
Gemiddelde score
Gebasseerd op 241 reviews
D
Goed geholpen en vriendelijk
Sandra
Goeie en duidelijke antwoorden en ook gelijk actie
Mohamed
ik ben echt geholpen kan nou weer normaal naar me werk doet wel pijn om ulke grote bedragen te betalen maar ben super blij dat ik verzekerd ben

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

 • Weet ik niet