Wat houdt de aankoopwaarde van een auto in?

Wanneer u een autoverzekering afsluit bent u verzekerd bij autoschade. Bij een grote en dure aankoop als een auto wilt u natuurlijk wel goed verzekerd zijn. De reparatie- of vervangkosten kunnen namelijk flink oplopen. Maar keert uw autoverzekering de aankoopwaarde, de nieuwwaarde of de dagwaarde van de auto uit? Belangrijk om te weten, want het kan een groot verschil maken in het bedrag dat u krijgt uitgekeerd. Op Diks.nl leggen we u uit wat het verschil is tussen deze 3 termen en hoe u de aankoopwaarde van uw auto kunt berekenen.

 

Aankoopwaarde auto

De aankoopwaarde of aanschafwaarde van een auto is wat de auto bij aankoop kostte. Simpel gezegd: als u een auto koopt voor €15.000 is de aankoopwaarde van de auto dus €15.000. Bij schade kan een verzekeringsmaatschappij u vragen om de aankoopwaarde aan te tonen. Dit kunt u doen met de aankoopnota of een bankafschrift.

Nieuwwaarde auto

De nieuwwaarde van een auto is wat de auto nu kost om opnieuw te kopen. Hoewel de twee termen hetzelfde lijken te bedoelen, is de nieuwwaarde niet hetzelfde als de aankoopwaarde. De aankoopwaarde is wat de auto bij aankoop kostte. De nieuwwaarde is wat die auto nu kost. Stel dat u uw auto 2 jaar geleden heeft gekocht. U heeft er destijds €7.500,- voor betaald. Nu, twee jaar later, kost dezelfde auto nog maar €5.000,-. De aankoopwaarde is dus €7.500,- en de nieuwwaarde is €5.000,-.

Dagwaarde auto

De dagwaarde van een auto is het bedrag dat de auto waard is op het moment van het bepalen van de waarde. De dagwaarde is dus de huidige waarde van uw auto. Direct na het kopen van een nieuwe auto levert u al in op de waarde van de auto. De auto is bijvoorbeeld € 25.000 waard. Zodra de auto op uw naam staat, is de auto tweedehands. De waarde kan dan al gezakt zijn naar € 22.500. De dagwaarde van een auto speelt bij schade een belangrijke rol. Autoschade wordt hersteld, tenzij de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. In dat geval krijgt u de dagwaarde van de auto uitgekeerd. De auto is dan total loss. U heeft dus baat bij een hoge dagwaarde.

Auto total loss: waarom krijg ik de aankoopwaarde niet terug?

Autoschade is natuurlijk altijd vervelend, maar in het ergste geval is uw auto total loss. Een auto wordt total loss verklaard als de schade niet meer te herstellen is of als de reparatie duurder is dan de dagwaarde van de auto. Goed om te weten is dat u bij autoschade nooit de aankoopwaarde terugkrijgt. Dit heeft te maken met het indemniteitsbeginsel. Dat houdt in dat een verzekerde er bij schade niet financieel op vooruit mag gaan.

U kunt een auto altijd verzekeren met de nieuwwaarderegeling, voor nieuwe auto’s, of de aanschafwaarderegeling, voor tweedehandsauto’s. Met de aanschafwaarderegeling krijgt u niet de nieuwwaarde, maar de aankoopwaarde van de auto als deze binnen de maximale geldigheid total loss raakt.

Aankoopwaarde auto berekenen

Bij schade kan een verzekeringsmaatschappij u vragen om de aankoopwaarde van uw auto aan te tonen. Dit kunt u doen met de aankoopnota of een bankafschrift. U hoeft de aankoopwaarde dus niet te berekenen, zoals bij de cataloguswaarde. Wilt u gebruik maken van de aanschafwaarderegeling? Dan zult u ook de aankoopwaarde moeten aantonen met een rekening of een bankafschrift.

Heeft u nog vragen of de waarde van uw auto of een autoverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! U kunt ook een kijkje nemen tussen de veelgesteldevragen over een autoverzekering. Wie weet staat uw vraag er al tussen.

Bereken meteen de premie voor een autoverzekering!