Autoverzekering check: hoe kan ik zien of ik verzekerd ben?

Weet u niet helemaal zeker of en hoe uw auto verzekerd is? Dan is het verstandig om een autoverzekering check te doen. Dan ziet u heel snel of uw auto verzekerd is en tegen welke dekking. Wij leggen u uit hoe u een autoverzekering check doet!

Hoe doe ik een autoverzekering check?

Een autoverzekering check doet u heel eenvoudig op de website van de RDW.

  1. Ga naar de website van de RDW
  2. Vul vervolgens het kenteken van uw auto in
  3. Kies de categorie ‘Basis’
  4. Klik op ‘Status van het voertuig’
  5. Nu kunt u bij ‘WAM verzekerd’ zien of uw auto daadwerkelijk verzekerd is

Autoverzekering check: gevolgen als blijkt dat je geen verzekering hebt

Is uw auto niet verzekerd, maar gaat u er toch mee de weg op? Dan heeft dat (grote) gevolgen op het moment dat u wordt aangehouden door de politie of schade rijdt. Rondrijden in een onverzekerde auto heeft de volgende consequenties:

Boete van de RDW

De Rijksdienst Wegenbeheer houdt allerlei gegevens over auto’s bij, zoals of deze APK gekeurd, verkocht of geschorst is en of de auto minimaal WA verzekerd is. Is uw auto niet verzekerd? Dan riskeert u een boete van zo’n €400,-. Ook wanneer uw auto stilstaat. Zodra het kenteken op uw naam staat, moet de auto verzekerd zijn. U kunt maximaal 3x per jaar een boete voor een onverzekerde auto ontvangen. Samen komt dit dus op €1200,- per jaar. Een stuk meer dan de verzekeringspremie u per jaar kost!

Boete van de politie

Niet alleen de RDW, maar ook de politie kan een fikse boete uitdelen als ze u betrappen in een onverzekerde auto. U bent  namelijk verplicht de groene kaart van uw verzekeraar bij u te hebben. Hiermee toont u aan dat de auto verzekerd is. De boete van de politie ligt nog een stukje hoger dan de boete van de RDW, namelijk €550,-.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!